Sunnuntai 19.11.2017
Nimipäivää viettävät tänään
Eliisa, Elisa, Elisabet, Elise, Liisa, Liisi
Suomeksi
På Svenska
In English
на русском языке
Auf Deutsch
en Français
en Español
in Italiano
在中國
Olet tässä:  Etusivu › Ajankohtaista

Tytyrin Elämyskaivos on avattu

01.04.2017

Lohjalla maan alle kuljetaan Suomen nopeimmalla asiakashissillä

Tytyrin Elämyskaivos, Lohjalla, on ainutlaatuinen käyntikohde. Elämyskaivoksessa asiakkaat viedään maanalaiselle opastetutulle kierrokselle -110 tasolle maan uumeniin. Elämyskaivokseen kuljetaan KONEen laajennetun pilvenpiirtäjä hissien testauslaboratorion yhdellä juuri Elämyskaivokselle suunnitellulla, Suomen nopeimmalla ja maailman yhdellä moderneimmalla hissillä. Lisäksi Elämyskaivokseen on valmistunut kaksi upeaa valoteosta perinteisen maanalaisen louhoksen valo- ja musiikkishown lisäksi. Tytyrin kaivos on toiminnassa oleva kalkkikaivos, jossa kaivosyhtiö Nordkalk louhii kalkkia n. 350 metrin syvyydessä. Elämyskaivoksessa esitellään myös kaivoshistoriaa- jaa teollisuutta sekä kalkinlouhintaan liittyviä asioita. Sisältöjen lisäksi Elämyskaivoksen aukioloajat laajentuvat, maanpäällinen tieyhteys ja vierastupa ovat uutta ja kaivokseen tulee erilaisia teemaluonteisia tapahtumia pitkin kuluvaa vuotta. Tytyrin Elämyskaivoksen toimintaa hallinnoi ja toiminnan organisoi Lohjan kaupunki. Kohteessa yhdistyvät kaivostoiminta, maailman johtava High-rise teknologia sekä matkailutoiminta.

Virallisia avajaisia vietettiin 29.3. Avajaisissa juhlapuhujana ollut elinkeinoministeri Mika Lintilä näki Tytyrin aivan ainutlaatuisena monenlaisen teollisuuden ja matkailun yhdistävänä kiertotalouskohteena. Kiertotalous pyrkii maksimoimaan materiaalin ja tuotannon arvon. Tytyrissä vanhat kaivoskuilut on otettu tehokkaasti uuden High-rise teknologian testauksen käyttöön. Tämän lisäksi vanhat kaivoskäytävät toimivat matkailijoiden ympärivuotisena vierailukohteena. Lintilä totesi, että Tytyri on innovatiivinen esimerkki toimivasta yhteistyöstä eri osapuolten välillä ja juuri tällaisia ennakkoluulottomia avauksia 100-vuotias Suomi ja Suomen elinkeino tarvitsee. Matkailu on globaalisti kasvava teollisuuden ala ja siihen panostaminen kannattaa. Matkailu on kasvanut merkittäväksi osaksi Suomen elinvoimaa ja vientiteollisuutta.

Uudet valoteokset 1.4. -30.9. välisenä aikana

Alexander Reichstein

Alexander Reichsteinin teos Muodonmuutoksia käsittelee lapsen kasvua ja kehitystä. Allegoriana siihen toimii hyönteisten kehitys muna-, toukka-, kotilo- ja perhosvaiheineen. Teoksen teräslangasta valmistetut hahmot hohtavat sinisinä ja muistuttavat samaan aikaan sekä lapsia että hyönteisiä. Hahmot lörpöttelevät, laulavat, itkevät ja nauravat. Äänitiedoston on luonut äänitaiteilija Petri Laakso. Muodonmuutoksia on ollut esillä aiemmin Oulun LUMO 2016 -valofestivaalin yhteydessä.

Mustan valon hohde -Keimo Valkonen

Mustan valon hohde on Keimo Valkosen ja Sammatin vapaan kyläkoulun oppilaiden yhdessä tuottama kolmiulotteinen geometrinen tilataideteos. Lähtökohtana on tyhjä tila, "musta aukko", johon taideteos tehdään käyttäen apuvälineinä mustaa valoa ja monivärisiä akryylilankoja. Teoksella halutaan tuoda esille, että matematiikka ei välttämättä ole tylsää, teoreettista ja tarpeetonta, vaan sen avulla voidaan luoda myös taidetta ja kauneutta ympäristöömme.

Kaivosteollisuus- ja historianäyttely

Kaivosmuseon osuudessa on tietoa kaivosteollisuuden historiasta ja kehittymisestä Lohjalla. Kaivosyhtiö Nordkalkin päivitetyssä näyttelyosuudessa perehdytään kalkinlouhintaan, kalkin käyttöön sekä jatkojalosteisiin. Lisäksi näyttelyssä on mm. vanhoja kaivostyökoneita ja työvälineitä, joita Tytyrissä on kalkinlouhinnassa ollut käytössä.

Lasten kaivosalue

Lasten kaivosalueella on mm. Tytyrin Tyyra ja Kaivoksen Kalle aiheista maailmaa lohjalaisen graafikko Annastiina Mäkitalon Tytyrin Tyyra kirjan pohjalta. Elämyskaivokseen tulee varattavaksi Tytyrin Tyyra- teemakierros lapsille kevään kuluessa. Lisäksi lasten kaivosalueelta löytyy mielenkiintoisia kivikätköjä sisältävä suuri hiekkalaatikko. Aarteita etsitään lohjalaisen muovivalmistajan Plastexin leikkivälineillä. Lasten alueella on myös kaiken ikäisille sopiva neppisautorata, jonne visioidaan maailman syvimpiä neppiskisoja.

Tapahtumia

Tytyrin Elämyskaivokseen tulee erilaisia teemallisia tapahtumia kuluvan vuoden aikana. Huhtikuulla tarjolla on pääsiäiskierrokset, jotka sopivat koko perheelle. Toukokuussa vietämme valmistuvan geologisen näyttelyn avajaisia. Toukokuussa 26.5. tarjoamme ainutlaatuiset tilat suunnistukselle maan alla, Maailmancup sprinttikilpailun välipäivänä, kutsukilpailuna maailman huippusuunnistajille yhteistyössä Kisakallion Urheiluopiston kanssa. Syksyllä Tytyrissä esitetään Meidän Aika- näytelmää Joko-teatterin toimesta. Loppusyksyyn mahtuu vielä Tytyrin Halloween sekä Tytyrin Joulu- teemat.

Uusi kulkuyhteys ja vierastupa

Elämyskaivokselle kuljetaan jatkossa uuttaa tieyhteyttä pitkin ja osoite on Kuilukatu 42. Kuilukadulle on valmistunut uusi asiakkaita palveleva vierastupa, jossa on avarat tilat ryhmien vastaanottamiseen. Vierastupa on avoinna yleisökierrosten aikana sekä ryhmien saapuessa. Elämyskaivos on avoinna ympäri vuoden. Opastettujen kierrosten lisäksi Tytyrissä on -110 tasolla ainutlaatuinen juhlatila Tytyrisali, mikä on vuokrattavissa tilaisuuksia varten ympäri vuoden.

Lisää tietoa aukioloajoista, hinnoista, tapahtumista sekä näyttelyistä www.tytyrielamyskaivos.fi


·Tytyrin kaivosmuseo avattiin yleisölle vuonna 1988. Siitä lähtien Lohjalla on päässyt vierailemaan Nordkalkin aktiivisessa louhinnassa olevan kalkkikaivoksen museotasolle- 110. Vuonna 1997 KONE avasi ensimmäisen testilaboratorion Tytyriin ja laajennuslaboratorio avattiin nyt maalikuussa 2017. Tytyrin kaivosmuseo suljettiin 2008 joulukuussa, mutta päätettiin jälleen avata yleisökäyttöön maaliskuussa 2009. Vuodesta 2009 on yhteistyössä kaivosyhtiö Nordkalkin ja hissiyhtiö KONEen kanssa selvitetty kaivosmuseon kehittämisen edellytyksiä, niin että kaikkien osapuolten toiminta voi kehittyä samassa kohteessa, hyvässä yhteistyössä ja ennen kaikkea turvallisuus huomioiden. Nyt 29.3.2017 Tytyrin kaivosmuseo avataan uutena konseptina Tytyrin Elämyskaivoksena vierailijoiden käyttöön.

Kuva: Milja Viljamaa, miljart.fi

Kuva: Milja Viljamaa, miljart.fi

Kuva: Milja Viljamaa, miljart.fi

 
Olet tässä: Etusivu › Ajankohtaista
Sivun alkuun