Lohja täyttää 700 vuotta vuonna 2023 - VisitLohja

Ajankohtaista

Lohja täyttää 700 vuotta vuonna 2023

Lohja täyttää kahden vuoden kuluttua jo 700 vuotta. Kirjallisissa lähteissä Lohja on mainittu paikkakuntana ensimmäisen kerran vuonna 1323. Sitä vanhempia kirjallisia merkintöjä löytyy vain neljästä maaseutupaikkakunnasta Varsinais-Suomesta ja yhdestä kaupungista, Turusta.

Juhlavuoden pääjuhla on asemoitu ajankohtaan 10.-13.8.2023. Pääjuhla on ulkoilmatapahtuma, jossa monipuolisen ohjelman toteuttajiksi ja esiintyjiksi tavoitellaan tunnettuja lohjalaislähtöisiä tai muutoin paikallisia tahoja. Juhlavuotta on tarkoitus juhlistaa myös keskiaikaisella kulkueella, kuten 100 vuotta aiemmin Lohjan 600-vuotisjuhlavuonna. Juhlallisuuksiin on jo kysytty ja lupautunutkin mukaan Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka. Juhlavuoden kunniaksi tehdään omatoimisesti sovelluksen avulla kierrettävä historiareitti Lohjalle, sekä alustavissa suunnitelmissa on kunnostaa Virkkalassa sijaitseva Petter Forsströmin mukaan nimetty puistoalue.

Juhlavuodelle on nyt jo otettu käyttöön juhlavuoden logo. Logon on suunnitellut Milja Viljamaa, MiljArt. Logossa on tyyliteltynä juhlavuosi, Paavolan tammi ja huomioitu Lohjan kaksikielisyys.

Kaupunki on avannut kuntalaisille ideakilpailun. Toivomme ehdotuksia tapahtumista tai tekemisestä, mitä kuntalaiset toivoisivat järjestettävän tai ovat itse valmiita toteuttamaan. Erityisesti odotamme ideoita siitä, miten voisimme tehdä yhdessä Lohjan 700-vuotisjuhlavuodesta historiallisen hienon. Juhlatyöryhmä poimii muutamia toteuttamiskelpoisia ideoita toteuttamiskelpoisuus ja taloudelliset resurssit huomioiden. Parhaat ideat palkitaan Lohja-tuotteita sisältävällä kassilla (arvo n. 70€). Kuntalaisten ideakilpailuun voi vastasta pe 17.9.2021 klo 18.00 saakka. Mieluiten vastauksia toivotaan sähköisen vastauslomakkeen kautta, mutta vastauksen voi käydä jättämässä myös Lohjan kirjastoissa sekä Asuntomessuilla sijaitsevalla Lohjan kaupungin osastolla.

Tämä lisäksi kaupunki haastaa paikalliset yrittäjät ja palveluntuottajat pohtimaan tuotteita tai palveluita, joille voidaan antaa Lohja 700- juhlalogon käyttöoikeus. Juhlalogo nähdään työryhmän mielestä sellaisissa tuotteissa tai palveluissa, jotka ovat lohjalaisella ammattitaidolla valmistettu, tuotanto Lohjalla ja materiaalit hyvin pitkälle paikallisia. Lisäksi tuote edustaa hyvin omalla tavallaan Lohjaa ja tuo Juhlavuotta arvokkaasti esille omalla toimintasektorillaan. Osa tuotteista voidaan ottaa myös esim. kaupungin matkailun ja museon myyntiin ja osalle tuotteista myönnetään vain logon käyttöoikeus ja yritys myy itse tuotteensa. Tuotteet voivat olla esim. elintarvikkeita, esineitä tai erilaisia palveluita. Erityisesti toivotaan juhlavuoteen ja paikkakunnan imagoon sopivia tuotteita.

Ensimmäinen haku tuotteille päättyy ke 31.12.2021. Yrittäjien ja palveluntuottajien tuoteideat osoitetaan kaupunkisisältöjohtaja, juhlatyöryhmän sihteeri, Merja Lonkaiselle merja.lonkainen(at)lohja.fi. Juhlatyöryhmä valitsee tuotteet, joille logo myönnetään. Juhlatyöryhmä ottaa myös kantaa siihen, mitä tuotteita valitaan kaupungille myyntiin.

 

Juhlavuoden valmisteluja on vienyt eteenpäin nimetty juhlatyöryhmä, jonka kokoonpano on tällä hetkellä:

Joona Räsänen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Pekka Luoma, kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Riikka Slunga-Poutsalo, kaupunginhallituksen I varapuheenjohtaja

Paula Nordström, kaupunginhallituksen II varapuheenjohtaja

Juhani Korte, Lohjan seurakunnan edustaja

Jaakko Puomila, Lohjan Kotiseutututkimuksen Ystävät ry:n edustaja

Pekka Puistosalo, elinvoimajohtaja

Minna Ermala, matkailupäällikkö

Kalle Ryökäs, kulttuurituottaja (sijaisena Sara Ertek 2.5.21 saakka)

Merja Lonkainen, kaupunkisisältöjohtaja, juhlatyöryhmän sihteeri

 

Lisätietoja: kaupunkisisältöjohtaja, juhlatyöryhmän sihteeri, Merja Lonkainen, merja.lonkainen(at)lohja.fi tai p. 050 462 1642

Juhlavuoden ensimmäisen tiedotustilaisuuden tallenteen 15.4.2021 voit katsoa täältä.

Share This