Petter ja Margit Forsströmin säätiön juhlavuosi 75 vuotta - VisitLohja

Ajankohtaista

Petter ja Margit Forsströmin säätiön juhlavuosi 75 vuotta

Kaikki Lohjan yläkoululaiset pääsevät Tytyri Elämyskaivokseen geologiselle kierrokselle

Petter ja Margit Forsströmin säätiö täyttää tänä vuonna 75 vuotta. Säätiö muistaa juhlavuoden kunniaksi Lohjan nuoria, tarjoamalla kaikille Lohjan yläkoululaisille geologisen kierroksen Tytyri Elämyskaivoksessa. Lohjan yläkoulujen lisäksi Tytyriin pääsevät Jalavan erityiskoulu, Särkisalon alakoulu Salosta sekä Dalsbruks skolan, Kimitonejdens skolan ja Kemiönsaaren keskuskoulun yläkoululaiset Kemiönsaaresta. Yhteensä kevään 2019 aikana geologisen kierroksen kokee noin 2300 oppilasta. Kaikkiaan kierroksia toteutetaan lähes 80 kevään aikana. Säätiö mahdollistaa myös koululaisten bussikyydit kouluilta kohteeseen.

Petter ja Margit Forsströmin säätiön tarkoituksena on niillä paikkakunnilla, joissa Oy Lohja Ab ja Karl Forsström Ab on harjoittanut toimintaansa, hankkia eläkeläisasuntoja, auttaa virkistyksen ja levon tarpeessa olevia henkilöitä sekä säätiön hallituksen päätöksellä tukea ja edistää Martta-toimintaa, nuorten opiskeluintoa sekä laulu- ja musiikki-intressejä. Säätiö jakaa mm. opintoavustuksia ammattikoulu-, ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opintoihin. Hakijan tulee olla kirjoilla / yhdistyksen tulee toimia Lohjalla, Kemiönsaaressa tai Särkisalossa. Lisätietoja Säätiöstä ja sen toiminnasta http://www.foundationweb.net/forsstrom/

Tytyri Elämyskaivos toimii Nordkalkin aktiivisen kalkkikaivoksen yhteydessä Lohjalla. Kalkkikaivoksen uumeniin – 110 tasolle maan alle, avattiin kaivosmuseo jo vuonna 1988. Vuonna 2017 kohde uudistettiin ja avattiin yleisölle Tytyri Elämyskaivoksena. Tytyri Elämyskaivoksessa on opastettuja kierroksia ympäri vuoden ryhmille ja yleisökierroksia ilman ennakkovarausta viikonloppuisin ja kesäisin useita päivittäin. Elämyskaivoksessa on vaihtuvia valo- tai taidenäyttelyitä, juhlapaikka Tytyrisali erilaisille tilaisuuksille ja lisäksi järjestetään teemallisia kierroksia kuten Tyyra- kierrokset pienemmille asiakkaille, pimeitä kierroksia sekä pääsiäis- ja Halloween – kierroksia. Tytyri Elämyskaivoksen toimintaa pyörittävät Lohjan kaupungin matkailu- ja museoyksiköt. Oppaina toimivat Lohjan Oppaat ry:n Tytyri kohdeoppaat.

Geologinen erikoiskierros on kehitetty GTK:n geologisen näyttelykokonaisuuden ympärille. ”Koululaisten geologisella kierroksella pääsee aikamatkalle aina mammuttien asuttamaan Suomeen saakka. Mammuttien aikakaudelta matkataan jääkauden jälkeisten hylkeenpyytäjien maailmaan, kuullaan kivikautisista löydöksistä, rautakauden aarteista ja päädytään nykyaikaisen kaivosteollisuuden teknologisiin ihmeisiin. Kierroksen aikana syvennytään geologiaan tarkemmin mm. kehittämällä geologin taitoja erilaisilla työpajoilla. Tehtävinä on kivien ja mineraalien tutkimista ja tunnistamista mikroskoopeilla ja muilla menetelmillä, kullanhuuhdontaa ja korukivien etsintää. Kierroksen päätteeksi ryhmä pääsee vielä näkemään Tytyrin Elämyskaivoksen 100m syvän ja 100m leveän kaivoslouhoksen äärellä ainutlaatuisen valoteoksen.” Kierroksen aikana oppilaat kuulevat myös Petter Forsströmistä, ”Kalkkipetteristä”.

Säätiön toiminta tänä päivänä noudattaa vahvasti sitä perintöä, minkä Petter Forsström aikanaan on vahvana teollisuus- ja kunnallisvaikuttajana halunnut tuoda paikkakunnalle. Kevään 2019 kierrokset koululaisille ovat upea tilaisuus syventää koulujen geologista opetusta.

Lisätietoja aiheesta:

Petter ja Margit Forsströmin säätiö, toimisto: 044 977 4652, forsstrom.saatio@outlook.com
Lohjan kaupunki/Tytyri Elämyskaivos, Minna Ermala, matkailupäällikkö, 044 374 1218, minna.ermala@lohja.fi
Eero Ahtela, Kaupunkisisältöjohtaja, 050 528 9822, eero.ahtela@lohja.fi

Share This