Ojamon kartano - VisitLohja

Ojamon Kartano

Ojamon kartano

Ojamon kartanon päärakennus sijaitsee Lohjanjärven rannalla lähellä Lohjan keskustaa (n. 4 km). Päärakennuksen on rakennuttanut 1850-luvun alussa everstiluutnantti Dimitri Swertschkoff venäläiseen empiretyyliin. Everstiluutnantti Dimitiri Swertsckoffin omistuksessa kartano oli v. 1847-63. Nykyisin kartanon omistaa Lohjan Kotiseutututkimuksen Ystävät ry:n perustama Vanha Lohja -säätiö.

Kartano on kuuluisa siitä, että sen maalla on Suomen vanhin rautakaivos. Erik Flemingin ollessa Raaseporin lääninherrana v. 1528-40 löydettiin Ojamosta rautamalmia. Kun lääni peruutettiin v.1542, sai Fleming oikeuden käyttää hyväkseen rautamalmilöytöä ja hän kutsui maahan tätä varten saksalaisia vuorimiehiä. Työt eivät kuitenkaan päässeet alkua pidemmälle kun Fleming kuoli v. 1548. Juhana Herttua aloitti louhinnan uudelleen ja rakensi Mustioon sulatusuunin, mutta toiminta katkesi jälleen parin vuoden kuluttua. V. 1616 määräsi Kustaa Adolf työt Ojamon kaivoksessa uudelleen aloitettaviksi ja perusti Mustioon masuunin sekä vasarapajan. Kun Jakob Wolle osti Mustion v. 1644 sai hän oikeuden louhia kruunun kaivoksesta. Malmivarat vähenivät nopeasti ja louhinta lopetettiin Ojamossa 1670-luvulla. Viimeisen kerran malmia louhittiin vielä 1824-1860.

Ojamon kartanon alueella sijaitsee päärakennuksen lisäksi renkitupa, kaivoksen jätekivistä 1850-luvulla rakennettu navettarakennus, kaivosmiesten tupa sekä kaivosaukkoja, joista syvin ulottuu 43 metriä vedenpinnan alapuolelle. Nämä vanhat kaivosaukot tarjoavat erikoisen puistonäyn joita ei muiden kartanoiden pihapiireistä löydy. Puistossa on myös vaahterakujan päässä hautakivi, joka on pystytetty eversti Swertschkoffin haudalle.

Nyt on ryhmillä mahdollisuus päästä tutustumaan Ojamon kartanoon ja Ojamon kartanon pihapiiriin opastetuilla kierroksella. Vierailuaika Ojamon pihapiirissä kestää 1 tunnin. Vierailuaika Ojamon kartanossa ja pihapiirissä kestää n. 1,5h.

Ryhmävierailut Ojamon kartanolla:
Vierailut tilauksesta päivittäin

Vierailu Ojamon kartanoon (1h):
2€/hlö sekä opastus alk. 70€/ryhmä. (lapset 7-16v 1€/hlö)

Vierailu Ojamon kartanoon ja kartanon pihapiiriin (1,5h):
2€/hlö sekä opastus alk. 90€/ryhmä. (lapset 7-16v 1€/hlö)

Opastushinta koskee max 25 hengen ryhmiä, isommille ryhmille suosittelemme kahta opasta.

Avoinna:
Ryhmille ympäri vuoden ja kesäisin muutama yleisökierros. Muutokset mahdollisia.

Varaukset ja lisätietoa:
Tämä osoite ohjaa sinut lähimmälle parkkipaikalle,