Museot - VisitLohja

Näe ja koe

Museot

Lohjan museoissa elää pala Lohjan kuin koko Suomen historiaa. Lohjan museoissa voi tutustua niin kaivosteollisuuden kuin maatalouden historiaan sekä merkkihenkilöiden, kuten Elias Lönnrotin elämänvaiheisiin.

Arkkipiispan Karkali

Meri Kaila-Sayeed on koonnut omistamansa huvilan esineistöstä ja valokuvista upean kattauksen arkkipiispa Gustaf Johanssonin (1844-1930) elämää sekä kesähuvilan alkuperäisiä tavaroita ja muistoja 1800-luvun lopulta 1950-luvulle. Huvilakohde on Karkalinniemen vanhin, kokonaisuudessaan 16 huonetta käsittävä herrasväen kesähuvila, josta kolme alakerran huonetta ja eteinen on sisustettu Arkkipiispan Karkali- museon näyttelyksi. Muutoin huvilarakennus on yksityisessä käytössä. Ryhmät kokoontuvat huvilarakennuksen itäisellä lasiverannalla, jossa Meri Kaila-Sayeed pitää lyhyen esittelyn ja kertoo kohteen taustoista. Tämän jälkeen ryhmä pääsee omatoimisesti tutustumaan museotilaan, valokuviin ja esineistöön. Kaikista museon huoneista löytyy kattavat esittelytekstit omatoimista tutustumista varten. Opas on kuitenkin koko ajan paikalla kysymyksiä varten, mutta ei varsinaisesti opasta kuin kysyttäessä.

Tuleva arkkipiispa Johansson alkoi rakennuttaa Karkalin kesähuvilaa vuonna 1882. Talo valmistui 1884. Huvilaan kuuluu myös mittava puutarha, jossa on paljon alkueräisiä Johanssonin itsensä istuttamia puita ja hedelmäpuita. Huvila on Karkalinniemessä, lähellä Karkalin luonnonpuistoa ja aivan Lohjanjärven rannassa. Puutarhassa on viehättävä huvimaja, mikä oli olemassa samalla paikalla ainakin jo vuonna 1889.

Museotilana kolme huonetta on varsin pieni suuremmille ryhmille, joten parhaiten tutustuminen tapahtuu niin, että osa ryhmästä kiertelee vuorotellen puutarhan ja vuorotellen museotilan.

Avoinna ryhmille 20.5. – 15.9. klo 12 – 17. Varaukset viimeistään 2vko ennen vierailua
Kierroksen hinta: 7€/hlö

Saapuminen: Bussin pystyy ajamaan tien suuntaisesti lähelle museorakennusta, mutta bussi pitää käydä kääntämässä joko talousrakennuksen takana (200 metrin päässä) tai Karkalin luonnonpuiston parkkipaikalla (800 metrin päässä)Huomioitavaa: kohde ei sovellu liikuntaesteisille, raput ja kynnyksiä talossa.

Lohjan Museo

Kaarteen sotamuseo ja mosaiikki

”Siellä jossakin” – pala Suomen sotahistoriaa

Teija ja Kalervo Kaarteen sotamuseo Lohjalla on yksityisenä kotimuseona kunnianosoitus itsenäisyytemme säilyttämisen puolesta taistelleille ja muistutus Suomen kunniakkaan historiaperinteen vaalimiselle. Esillä on sotien 1939 – 45 esineistöä ja aseita, Lotta-kanttiini, juoksuhauta, korsu, pommisuoja sekä sodan ääniä. Ääni- ja valoefektit tiivistävät elämyksellistä tunnelmaa. Esillepano on toteutettu osastoittain, kukin osasto sisältää oman aiheen.

Opastus sisältää sotamuseon, mosaiikkigallerian ja tsasounan, jossa nähtävillä Teijan mosaiikki-ikoneja ja ikonimaalauksia.  Viehättävässä puutarhassa on kahviterassi, jossa vierailija voi kahvitellessaan nauttia puutarhan kauneudesta.

Opastetut vierailut sopimuksesta ryhmille ympäri vuoden. Suositeltavin vierailuaika on huhtikuusta syyskuun loppuun. Tilausryhmän minimikoko 5 henkilöä ja maksimikoko 50 henkilöä.  Yli 20 hengen ryhmissä matkanjohtaja ja kuljettaja ilmaiseksi. Kesäisin muutamia yleisökierroksia ilman ennakkoilmoittautumista.

Pääsymaksu: 10 €/henkilö, koululaisryhmät 5€/hlö, opettajat ilmaiseksi. Kahvitarjoilu sopimuksesta. Pulla ja kahvi 3,5 euroa.Maksu käteisellä, kortilla tai laskulla.
Varaukset Lohjan Matkailupalvelukeskuksesta joko soittamalla tai sähköpostilla: 044 369 1309, tourist@lohja.fi. Vierailun voi varata myös soittamalla suoraan Kalervo Kaarteelle 0400 471 644 tai sähköpostilla kalervo@kaarteensotamuseo.fi

Tytyri Elämyskaivos

Lohjan keskustassa sijaitseva Tytyrin Elämyskaivos vie sinut aitoon kaivosympäristöön 100 metrin syvyyteen. Tytyrin Elämyskaivoksen ainutlaatuinen miljöö tarjoaa jokaiselle jotakin. Opastetulla kierroksella tutustutaan mainareiden värikkääseen arkeen. Juhlia suunnitteleville Tytyri-sali tarjoaa eksoottiset puitteet erilaisten tilaisuuksien pitoon. Astu sisään ja aloita matka maan uumeniin.

Yleisökierrokset ympäri vuoden. Tarkempi aikataulu löytyy osoitteesta tytyrielamyskaivos.fi

Hyrsylän mutka

Paikkarin torppa

Paikkarin torppa on Suomen kansalliseepoksen, Kalevalan, kansanrunouden kerääjän Elias Lönnrotin (1802-1884) syntymä- ja lapsuudenkoti. Paikkarin torpan rakennutti hänen räätäli-isänsä vuoden 1800 paikkeilla Haarjärven kylän yhteismaille. Paikkarin torppa päätettiin säilyttää senaatin vuonna 1889 tekemällä päätöksellä muistona kansallisen suurmiehen varhaisvaiheista.

Torppaan kuuluvat tupa, joka on sen vanhin osa, sekä parikymmentä vuotta myöhemmin rakennetut eteinen ja kamari. Tuvassa on nähtävillä mm. Elias Lönnrotin kehto ja hänen mustaksi petsattu kanteleensa. Kamarissa on esillä mm. Elias Lönnrotin käyttämiä ja hänen itsensä tekemiä esineitä; kirjoitusteline, käsikirjoitusteline, sekä kirjahylly.

Avoinna: 
Ilman ennakkovarausta kesäkuun alusta elokuun alkuun keskiviikosta sunnuntaihin klo 11-17.
Juhannuksena  suljettu.
Ryhmille tilauksesta toukokuun loppupuolelta syyskuun puoleen väliin.

Hinnasto:
Aikuiset 6 €
Eläkeläiset ja yli 10 hlön ryhmät 3 €
Alle 18-vuotiaat 0€
Opastus 50 €/h (kesäaukiolojen ulkopuolella 70€/h)

Käteismaksu! Ryhmille laskutus.

Paikkarin torpan museotoiminnan tukemiseksi on perustettu Paikkarin torpan tuki ry. Tuki ry:n kotisivut palvelevat tiedoillaan myös matkailijoita: www.paikkarintorpantuki.fi.
Liikuntaesteisille käytössä inva wc, mutta liikkuminen museossa voi olla hankalaa.

Tiedustelut ja ryhmävaraukset Lohjan Matkailupalvelukeskuksesta.

Johannes Lohilammen museo

Lohilammen museo on vanha rusthollitila 1700-luvulta. Museossa on maanviljelijä Johannes Lohilammen keräämä kokoelma talonpoikaisesineistöä, josta pääosa on Länsi-Uudeltamaalta. Esillä on myös muutamia Elias Lönnrotille kuuluneita esineitä sekä kirkkohuone.
Yksi huoneista on sisustetttu kouluesineillä. Pihapiiriin kuuluu päärakennuksen ohella syytinkiasunto, luhtiaitta, tallirakennus ja ajokaluvaja.

Tilan vanha navetta on lasten ja nuorten kulttuuri- ja ympäristökeskus, jota käytetään vaihtuvien näyttelyiden tilana.
Liikuntaesteisille huono pääsy museoon.

Avoinna:
Kesäkuussa viikonloppuisin klo 12-16, Juhannuksena  suljettu
Heinäkuussa keskiviikosta sunnuntaihin klo 12-16.
Elokuussa ensimmäisenä viikonloppuna klo 12-16

Hinnasto:
Aikuiset 6 €
Eläkeläiset ja yli 10 hengen ryhmät 3 €/hlö
Alle 18-vuotiaat 0 €

Käteismaksu!

Kovelan traktori- ja maatalouskonemuseo

Kovelan Traktorimuseon kokoelmat alkoivat karttua, kun Eero ja Erkki Karhu päättivät 70-luvun alussa entistää isänsä Yrjö Karhun vuoden 1936-mallisen Fordin. Puuttuvia autonosia metsästäessään he ostivat vanhan traktorin ja maamoottorin. Tästä alkoi keräily. Erilaisia maatalouden koneellistumiseen liittyviä koneita ja laitteita alkoi kertyä satoja ja nyt ne ovat esillä vanhan navetan kahdessa kerroksessa. Traktorimuseon traktorit ovat pääosin vuosilta 1920 – 1955.

Avoinna joka päivä 10 – 18
Traktorimuseo: 8€/hlö, alle 12-vuotiaat lapset ilmaiseksi
Liikuntaesteisille hyvä pääsy joihinkin tiloihin museossa.

Kartano- ja käsityömuseo: tilauksesta ryhmille. 5 €/hlö. Yhteishinta Traktorimuseon kanssa 10 €/hlö.

Kovelan museoiden yhteystiedot:
Varaukset: Erkki Karhu (050 370 3916)

Ahjonsuun kauppamuseo

Museo koostuu 1960-luvun kauppainteriööristä (uusi kauppa), jossa on alkuperäinen kalustus, ja varastohuoneesta (vanha kauppa), jonka sisustus myös on alkuperäistä. Samassa rakennuksessa on kauppiasperheen asunto käsittäen 4 huonetta ja keittiön. Tontilla on kaksi piharakennusta.

Ahjonsuun kauppa, Hauhulan kylässä oli toiminnassa vuosina 1924-1978. Yrjö Ahjonsuu perusti kaupan ja tytär Salme jatkoi kauppiaana hänen jälkeensä. Sen ajan maalaiskauppojen tapaan se oli sekatavarakauppa, josta löytyi kaikkea. Pusula-Seura sai Ahjonsuun kaupan lahjoituksena Salme Ahjonsuun testamentin kautta vuonna 1999. Testamentin ehtona oli, että seura tekee kaupasta museon. Museo avattiin vuonna 2004.
Liikuntaesteisille huono pääsy kauppamuseoon.

Aukioloajat: Sopimuksen mukaan

Tiedustelut Anja-Liisa Taka-Sihvollta soittamalla.
Pääsymaksu: Opastusmaksu 20 €
Tiedot kerätty Länsi-Uudenmaan museoportaalista

Lammintalo

Elias Lönnrotin (1802-1884) vanhuudenkoti Lammi sijaitsee vain neljä kilometriä Paikkarin torpalta. Lönnrot asui Lammilla vuosina 1876-1884. Siellä valmistui muun muassa Lönnrotin kolmas suurtyö, suomalais-ruotsalainen sanakirja, vuonna 1880. Lönnrot hankki Lammin nimenomaan keskittyäkseen kirjoitustöihinsä.

Talo on kiehtova yhdistelmä vanhaa savupirttiä ja 1800-luvun säätyläiskotia. Lammilla on nähtävillä Elias Lönnrotin aikaista ja hänelle kuulunutta esineistöä. Kierrosta elävöittää asiantunteva opastus. Sekä talossa että sen ympäristössä voi helposti aistia Lönnrotin aikaisia tunnelmia.

Lammi on yhdessä J.L. Runebergin kotitalon kanssa Suomen ensimmäinen henkilöhistoriallisista syistä rakennussuojelulailla suojeltu rakennus, ja se on pihapiireineen nimetty valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.

Liikuntaesteisillä huono pääsy museoon.

Avoinna: Kesäviikonloppuisin.
Tilattuja opastuksia ryhmille järjestetään myös muina aikoina touko–syyskuussa.

Nummen kotiseutumuseo

Nummen kotiseutumuseoon kuuluu kanttorila (Ylhäisten ent. ratsutila), rakennettu 1771 ja vieressä sijaitsevat Nummen kaksi pitäjänmakasiinia vuosilta 1780 ja 1849. Kanttorilassa on kaksi huonetta sisustettu 1920-30-lukujen tyyliin. Rakennuksessa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä. Toiseen makasiiniin on pystytetty esinenäyttely mm. metsästyksestä ja maataloudesta, toinen toimii varastona. Museon toiminnasta vastaa Nummi-Seura.

Liikuntaesteisillä huono liikkumismahdollisuus.

Aukioloajat: Kesäsunnuntaisin klo 11.30 – 14. Muina aikoina sopimuksen mukaan
Tiedustelut Aino-Maija Aarniolta puhelimitse
Pääsymaksu: Ei pääsymaksua

Tiedot kerätty Länsi-Uudenmaan museoportaalista

Pusulan kotiseutumuseo

Museo sijaitsee Pusulan keskustassa entisessä v. 1824 rakennetussa lainajyvästössä. Alakerrassa kerrotaan maanviljelyksestä, karjanhoidosta, pyyntielinkeinoista ja käsityöläisten työstä. Yläkerrassa esitellään entisaikojen asumis- ja elämistapaa, yksi nurkkaus on järjestetty ns. tupainteriööriksi. Esillä on lisäksi pellavan käsittelyyn ja kankaan valmistukseen liittyviä esineitä. Isoon vitriiniin on koottu esineitä ja muuta aineistoa liittyen paikkakunnalla v. 1857, 1864-1918 toimineeseen Ariman lasitehtaaseen.

Aukioloajat: Kesäsunnuntaisin klo 12 –14. Muina aikoina sopimuksesta
Tiedustelut: Anja-Liisa Taka-Sihvolalta puhelimitse.
Pääsymaksu: Vapaa pääsy
Tiedot kerätty Länsi-uudenmaan museoportaalista

Liikuntaesteisillä huono liikkumismahdollisuus.

Share This