Näe ja koe

Museot

Lohjan museoissa elää pala Lohjan kuin koko Suomen historiaa. Lohjan Museoissa voi tutustua niin kaivosteollisuuden kuin maatalouden historiaan sekä merkkihenkilöiden, kuten Elias Lönnrotin ja Johannes Virolaisen elämänvaiheisiin.

Ahjonsuun kauppamuseo

Museo koostuu 1960-luvun kauppainteriööristä (uusi kauppa), jossa on alkuperäinen kalustus, ja varastohuoneesta (vanha kauppa), jonka sisustus myös on alkuperäistä. Samassa rakennuksessa on kauppiasperheen asunto käsittäen 4 huonetta ja keittiön. Tontilla on kaksi piharakennusta.

Ahjonsuun kauppa, Hauhulan kylässä oli toiminnassa vuosina 1924-1978. Yrjö Ahjonsuu perusti kaupan ja tytär Salme jatkoi kauppiaana hänen jälkeensä. Sen ajan maalaiskauppojen tapaan se oli sekatavarakauppa, josta löytyi kaikkea. Pusula-Seura sai Ahjonsuun kaupan lahjoituksena Salme Ahjonsuun testamentin kautta vuonna 1999. Testamentin ehtona oli, että seura tekee kaupasta museon. Museo avattiin vuonna 2004.
Liikuntaesteisille huono pääsy kauppamuseoon.

Aukioloajat: Sopimuksen mukaan

Tiedustelut Anja-Liisa Taka-Sihvollta soittamalla.
Pääsymaksu: Opastusmaksu 20 €
Tiedot kerätty Länsi-Uudenmaan museoportaalista

Hyrsylän mutka

Hyrsylän Mutka on ainutlaatuinen matkailukohde joka on avoinna tilauksesta ryhmille ympäri vuoden.
Hirsilinnan lelu-ja nukkemuseo saa mielen tulvimaan muistoista satoine nalleineen ja nukkeineen sekä puu- että peltileluineen. Pihamaalta löytyy mm. kesäpäviljonki jota ympäröi luonnonkukkaniitty, Remontti-Reiskan kanssa rakennettu Hoivatalo, 1700-luvun hirsiaitat miesten sekä naisten käsitöineen ja lummelampi. On veturia, Miina Äkkijyrkän Woimasonnia ja vaikka mitä!

Koko aluetta kattaa Ekku Peltomäen istuttama Arboretum.
Vierailun aikana tarjotaan uunituoreet kanelipullat ja kuumat kahvit ruusukupeista Airan kertoessa teille tarinoita. Lähtiessä jokainen saa lahjakassin!

Yksittäiset ihmiset ovat tervetulleita Hyrsylän Mutkaan aina, kun paikalla on ryhmä. Lisää tietoa ryhmien ajankohdista saa ottamalla yhteyttä.

Kierroksen kesto: n.1,5h
Hinta: 40€ / hlö
Sopii myös liikuntarajoitteisille!

Tiedustelut sähköpostilla
Varaukset soittamalla

Johannes Lohilammen museo

Lohilammen museo on vanha rusthollitila 1700-luvulta. Museossa on maanviljelijä Johannes Lohilammen keräämä kokoelma talonpoikaisesineistöä, josta pääosa on Länsi-Uudeltamaalta. Esillä on myös muutamia Elias Lönnrotille kuuluneita esineitä sekä kirkkohuone.
Yksi huoneista on sisustetttu kouluesineillä. Pihapiiriin kuuluu päärakennuksen ohella syytinkiasunto, luhtiaitta, tallirakennus ja ajokaluvaja.

Tilan vanha navetta on lasten ja nuorten kulttuuri- ja ympäristökeskus, jota käytetään vaihtuvien näyttelyiden tilana.
Liikuntaesteisille huono pääsy museoon.

Kesäaukioloaikojen ulkopuolella ryhmille tilauksesta.

Avoinna: Kesäkuussa 10.6 alkaen la-su 12-16, suljettu juhannusviikonloppuna.
Heinäkuussa ke-su 12-16, elokuussa 5.-6.8. la-si 12-16

Hinnasto:
Aikuiset 5 €
Eläkeläiset ja yli 10 hengen ryhmät 3 €/hlö
Alle 18-vuotiaat 0 €

Kaarteen sotamuseo

”Siellä jossakin” – pala Suomen sotahistoriaa
Teija ja Kalervo Kaarteen sotamuseo Lohjalla on yksityisenä kotimuseona kunnianosoitus itsenäisyytemme säilyttämisen puolesta taistelleille ja muistutus Suomen kunniakkaan historiaperinteen vaalimiselle. Esillä on sotien 1939 – 45 esineistöä ja aseita, Lotta-kanttiini, juoksuhauta, korsu, pommisuoja sekä sodan ääniä. Ääni- ja valoefektit tiivistävät elämyksellistä tunnelmaa. Esillepano on toteutettu osastoittain, kukin osasto sisältää oman aiheen.

Opastetut vierailut sopimuksesta ryhmille ympäri vuoden.
Ryhmän minimikoko 5 henkilöä. Suuret ryhmät ovat mahdollisia yhdistämällä museokierroksen Teija Kaarteen mosaiikkinäyttelyn.
Pääsymaksu: 10 €/henkilö, koululaisryhmät 5€/hlö, opettajat ilmaiseksi. Maksu käteisellä.
Varaukset Lohjan Matkailupalvelukeskusesta joko soittamalla tai sähköpostilla

Kaarteen sotamuseon ja TeijArt Mosaiikkigallerian yleisöpäivät ovat la 10.6.2017 klo 14:00 ja la 5.8.2017 klo 14:00. Ei tarvita etukäteisvarausta, eikä ole ryhmän vähimmäiskokovaatimusta, joten tule ja tutustu .

Kovelan traktori- ja maatalouskonemuseo

Kovelan Traktorimuseon kokoelmat alkoivat karttua, kun Eero ja Erkki Karhu päättivät 70-luvun alussa entistää isänsä Yrjö Karhun vuoden 1936-mallisen Fordin. Puuttuvia autonosia metsästäessään he ostivat vanhan traktorin ja maamoottorin. Tästä alkoi keräily. Erilaisia maatalouden koneellistumiseen liittyviä koneita ja laitteita alkoi kertyä satoja ja nyt ne ovat esillä vanhan navetan kahdessa kerroksessa. Traktorimuseon traktorit ovat pääosin vuosilta 1920 – 1955.

Avoinna joka päivä 10 – 18
Traktorimuseo: 8€/hlö, alle 12-vuotiaat lapset ilmaiseksi
Liikuntaesteisille hyvä pääsy joihinkin tiloihin museossa.

Kartano- ja käsityömuseo: tilauksesta ryhmille.

Kovelan museoiden yhteystiedot:
Varaukset: Seija Granholm (040 549 3515) ja Erkki Karhu (050 370 3916)

Lammintalo

Elias Lönnrotin (1802-1884) vanhuudenkoti Lammi sijaitsee vain neljä kilometriä Paikkarin torpalta. Lönnrot asui Lammilla vuosina 1876-1884. Siellä valmistui muun muassa Lönnrotin kolmas suurtyö, suomalais-ruotsalainen sanakirja, vuonna 1880. Lönnrot hankki Lammin nimenomaan keskittyäkseen kirjoitustöihinsä.

Talo on kiehtova yhdistelmä vanhaa savupirttiä ja 1800-luvun säätyläiskotia. Lammilla on nähtävillä Elias Lönnrotin aikaista ja hänelle kuulunutta esineistöä. Kierrosta elävöittää asiantunteva opastus. Sekä talossa että sen ympäristössä voi helposti aistia Lönnrotin aikaisia tunnelmia.

Lammi on yhdessä J.L. Runebergin kotitalon kanssa Suomen ensimmäinen henkilöhistoriallisista syistä rakennussuojelulailla suojeltu rakennus, ja se on pihapiireineen nimetty valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.

Liikuntaesteisillä huono pääsy museoon.

Avoinna:
Talo on avoinna yleisölle kesäviikonloppuisin (10.6.-20.8.17) klo 12.00–17.00. Tilattuja opastuksia ryhmille järjestetään myös muina aikoina touko–syyskuussa.

Lohjan Museo

Lohjan Museo toimii Iso-Pappilan vehreällä puistoalueella, jossa on 11 rakennusta ja laaja alkuperältään 1700-luvulta oleva puutarha yrttimaineen. Lohjalla on 10 kartanoa, joista kuuluisin on mm. marsalkka Mannerheimille kuulunut Kirkniemi. Lohjalaista kartano- ja säätyläiskulttuuria esitellään 1860-luvulla valmistuneessa päärakennuksessa.

Lisäksi avoinna perusnäyttelyt, joissa pääset kurkistamaan asumisen ja elämisen tapoihin Lohjan seudulla: 1800-luvun maalaistupaan, kartanon saliin, työläisasuntoon ja 1970-luvun olohuoneeseen. Lapsivieraita viihdyttävät museohiiri Roopen äänitarinat Lohjan historiasta. Liikuntaesteisillä esteetön kulku joihinkin tiloihin museossa, löytyy inva-wc.

Alexander Reichsteinin installaatio Kotona Larssoneilla (esillä 17.5.-24.9.2017) avaa oven Carl ja Karin Larssonin kotiin ja sen satumaiseen tunnelmaan.

Nummen kotiseutumuseo

Nummen kotiseutumuseoon kuuluu kanttorila (Ylhäisten ent. ratsutila), rakennettu 1771 ja vieressä sijaitsevat Nummen kaksi pitäjänmakasiinia vuosilta 1780 ja 1849. Kanttorilassa on kaksi huonetta sisustettu 1920-30-lukujen tyyliin. Rakennuksessa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä. Toiseen makasiiniin on pystytetty esinenäyttely mm. metsästyksestä ja maataloudesta, toinen toimii varastona. Museon toiminnasta vastaa Nummi-Seura.

Liikuntaesteisillä huono liikkumismahdollisuus.

Aukioloajat: Kesäsunnuntaisin klo 11.30 – 14. Muina aikoina sopimuksen mukaan
Tiedustelut Aino-Maija Aarniolta puhelimitse
Pääsymaksu: Ei pääsymaksua

Tiedot kerätty Länsi-Uudenmaan museoportaalista

Pusulan kotiseutumuseo

Museo sijaitsee Pusulan keskustassa entisessä v. 1824 rakennetussa lainajyvästössä. Alakerrassa kerrotaan maanviljelyksestä, karjanhoidosta, pyyntielinkeinoista ja käsityöläisten työstä. Yläkerrassa esitellään entisaikojen asumis- ja elämistapaa, yksi nurkkaus on järjestetty ns. tupainteriööriksi. Esillä on lisäksi pellavan käsittelyyn ja kankaan valmistukseen liittyviä esineitä. Isoon vitriiniin on koottu esineitä ja muuta aineistoa liittyen paikkakunnalla v. 1857, 1864-1918 toimineeseen Ariman lasitehtaaseen.

Aukioloajat: Kesäsunnuntaisin klo 12 –14. Muina aikoina sopimuksesta
Tiedustelut: Anja-Liisa Taka-Sihvolalta puhelimitse.
Pääsymaksu: Vapaa pääsy
Tiedot kerätty Länsi-uudenmaan museoportaalista

Liikuntaesteisillä huono liikkumismahdollisuus.

Paikkarin torppa

Paikkarin torppa on Suomen kansalliseepoksen, Kalevalan, kansanrunouden kerääjän Elias Lönnrotin (1802-1884) syntymä- ja lapsuudenkoti. Paikkarin torpan rakennutti hänen räätäli-isänsä vuoden 1800 paikkeilla Haarjärven kylän yhteismaille. Paikkarin torppa päätettiin säilyttää senaatin vuonna 1889 tekemällä päätöksellä muistona kansallisen suurmiehen varhaisvaiheista.

Torppaan kuuluu vanhin osa, tupa, sekä vähän myöhemmin rakennetut eteinen ja kamari. Tuvassa on nähtävillä mm. Elias Lönnrotin kehto ja hänen mustaksi petsattu kanteleensa. Kamarissa on esillä mm. Elias Lönnrotin käyttämiä ja hänen itsensä tekemiä esineitä; kirjoitusteline, käsikirjoitusteline, sekä kirjahylly.

Avoinna yleisölle 7.6.-6.8.2017 ke-su klo 11-17
Suljettu juhannuksena 23.-25.6.2017
Avoinna tilausryhmille 15.5.-17.9.2017
HUOM! Vaahterateatterin näytöspäivinä Paikkarin Torppa on avoinna näytöksen alkuun asti.

Hinnasto:
Aikuiset 5 €
Eläkeläiset ja yli 10 hlön ryhmät 3 €
Alle 18-vuotiaat 0€
Opastus 50 €/h (kesäaukiolojen ulkopuolella 70€/h)

Paikkarin torpan museotoiminnan tukemiseksi on perustettu Paikkarin torpan tuki ry. Tuki ry:n kotisivut palvelevat tiedoillaan myös matkailijoita: www.paikkarintorpantuki.fi.
Liikuntaesteisille käytössä inva wc, mutta liikkuminen museossa voi olla hankalaa.

Tiedustelut ja ryhmävaraukset Lohjan Matkailupalvelukeskuksesta.

Tytyrin Elämyskaivos

Lohjan keskustassa sijaitseva Tytyrin Elämyskaivos vie sinut aitoon kaivosympäristöön 100 metrin syvyyteen. Tytyrin Elämyskaivoksen ainutlaatuinen miljöö tarjoaa jokaiselle jotakin. Opastetulla kierroksella tutustutaan mainareiden värikkääseen arkeen. Juhlia suunnitteleville Tytyri-sali tarjoaa eksoottiset puitteet erilaisten tilaisuuksien pitoon. Astu sisään ja aloita matka maan uumeniin.

Yleisökierrokset ympäri vuoden ti – su (ei juhlapyhinä). Tarkempi aikataulu löytyy osoitteesta tytyrielamyskaivos.fiRyhmien kaivoskierrokset ja Tytyri-salin varaukset soittamalla tai sähköpostilla.
Löydät lisää tietoa Tytyrin kaivoksen kotisivuilta tai voit ottaa yhteyttä soittamalla tai sähköpostilla.

Share This