Näe ja koe

Puutarhat

Fruticetum hedelmälajipuutarha

FRUTICETUM-hedelmälajipuutarha on rakennettu kasvitieteellisiä kriteerejä noudattaen näytepuutarhaksi, johon kerätään kaikki Suomessa menestyvät monivuotiset, puuvartiset hedelmä- ja marjakasvilajit.

Puutarhan kantavana ajatuksena on, että kaikki hedelmä- ja marjakasveista kiinnostuneet voivat tulla katsomaan ja myös maistelemaan hedelmiä ja samalla tutustua kasveihin, joita voidaan kasvattaa ainakin eteläisimmässä Suomessa. Puutarhassa ihmiset voivat nähdä puut ja pensaat täysikasvuisina ja satoa tuottavina.

Puutarhan ensimmäiset istutukset tehtiin keväällä 2008. Tähän mennessä puutarhaan on istutettu noin 250 omenalajiketta, joiden joukossa omana ryhmänään ovat vanhat lohjalaiset paikallislajikkeet, vanhat perinne- tai maatiaislajikkeet, uudemmat viljelylajikkeet, hedelmäruven kestävät lajikkeet. Päärynöitä on istutettu 45, luumuja 60, makea- ja hapankirsikoita noin 40 lajiketta. ja koristeomenoita yli 20 lajiketta.

Puutarhaan on istutettu myös edustavat kokoelmat herukoita ja karviaisia sekä pensasmustikoita, japaninruusukvitteniä, tyrniä, makeapihlajia, marjatuomipihlajaa eli saskatoonia, marjasinikuusamia, viiniköynnöksiä jne. Aivan uusiakin tulokkaita kokeillaan, esimerkiksi aprikoosia.

Kaikki lajit on istutettu omiksi ryhmikseen ja lajikkeet varustettu nimikylteillä.

Puutarhan keskelle on rakennettu pieni vesiallas ja sen viereen katettu pergola, jossa voidaan nauttia virvokkeita ja katsella Lohjanjärvelle avautuvaa näkymää.

Liikuntarajoitteisilla on hyvät kulkuyhteydet Fruticetumilla, wc:eessä käydessä tarvitsee mahdollisesti tukea pienen kynnyksen takia.

Ryhmävierailujen varaukset:
tourist@lohja.fi, p. 044 369 1309 tai
Meeri Saario, +358 40 5890043, saario.meeri(at)gmail.com.

Puutarhan sisäänpääsymaksu: Opastettu kierros 10€/aikuinen Lapset alle 15 v. ilmaiseksi.

Omatoiminen kierros 5 €/aikuinen, lapset alle 15 v. ilmaiseksi.

Avoinna: Touko-Syyskuu 2017 ryhmille varauksesta. Yleisöpäivät erillisen ilmoittelun mukaisesti.

Elegans

Tervetuloa tutustumaan Antiikki- ja viherhuone Elegansiin. Tunnelmallinen myymälätilamme ja puistopuutarhamme sijaitsevat luonnonkauniissa Lohjansaaressa Lohjalla Lohjanjärven rannalla.

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia on lohjalainen puulajipuisto, jossa on puita, pensaita ja perennoja eri puolilta maailmaa. Yhteensä puuvartisia kasveja on alueella yli tuhat. Arboretum Magnolian puut ovat kotoisin pääasiassa Kiinasta, Koreasta ja Japanista. Noin kolmasosa puista on Pohjois-Amerikasta ja noin kymmenesosa Euroopasta ja muualta maailmasta. Arboretum Magnoliaa hoidetaan puistona, jossa on puiden ja pensaiden lisäksi runsaasti monivuotisia kukkia sekä sipulikasveja. Magnoliassa on suuri määrä mm. japanilaisia ja kiinalaisia puita, joita ei kasva muualla Suomessa.

Arboretum Magnolian perustajat ovat Suvi Pohjola-Stenroos ja Esa Stenroos. Omistajat ovat rakentaneet puistoa jo 12 vuoden ajan ja nyt myös yleisöllä on mahdollisuus päästä nauttimaan tästä ainutlaatuisesta puistoalueesta. Puisto oli yleisölle avoinna ensimmäistä kertaa kesän 2015 Avoimet puutarhat -tapahtuma päivänä ja silloin Magnoliassa vieraili n. 350 kävijää päivän aikana. Valtakunnallisen tapahtuman järjestivät Puutarhaliitto ja Kotipuutarha –lehti.

Puisto on kolmen hehtaarin kokoinen alue aivan Lohjanjärven rannalla. Lohjan Matkailu näkee tämän kohteen hyvänä vetonaulana arboretum- ja puutarhaharrastajille sekä ryhmille, jotka haluavat nauttia kauniista puulajipuistosta. Magnolian kasvit on valtaosin merkitty QR-koodein, joten tämä helpottaa asiakkaille vielä syvemmän lisätiedon löytymistä, kuin mitä opastetulla kierroksella ehditään kertomaan. Opastuskielet ovat suomi ja englanti.

Opastettuja kierroksia ryhmille tehdään Magnoliassa ajalla 13.5.-14.10.2017 keskiviikosta-lauantaihin klo 10-18 välillä. Opastettu kierros kestää noin tunnin ja lisäksi ryhmälle jää aikaa omatoimisesti tutustua puiston kasvistoon.

Sisäänpääsyn hinta on 10€ aikuiselta, alle 15 vuotiaat ilmaiseksi vanhempien seurassa.
Minimi ryhmänkoko on 5hlö, jolloin vastaavasti minimimaksu on 50€
Ryhmävaraukset tehdään Lohjan Matkailupalvelukeskukseen soittamalla tai sähköpostilla.

Puutarhaan voi tutustua omatoimisesti ajalla 13.5.-14.10.2017 keskiviikosta lauantaihin klo 12-18 välillä ilman etukäteisvarausta. Pääsymaksu 7€ (ei opastusta).
Fb- sivut: https://www.facebook.com/arboretummagnolia

Hiljaisuuden puutarha

Vivamon Hiljaisuuden puutarha on rakennettu hiljentymiseen ja retriittikäyttöön. Puutarha vihittiin käyttöön elokuussa 2007. Tämä Pohjoismaiden ensimmäinen Hiljaisuuden puutarha on saanut innoituksensa Englannista alkaneesta Quiet Garden -liikkeestä. Maailman ensimmäinen Hiljainen puutarha perustet¬tiin Englantiin 1992 ja niitä maailmanlaajuisesti yhdist¬ävä Quiet Garden Movement vuonna 1994. Ajatuksena hiljaisuuden puutarhoissa on retriitinomainen hengellisyyden ja puutarhanhoidon yhdistäminen, puutarhasielunhoito.

Vivamon Hiljaisuuden puutarhan on suunnitellut puistopuutarhuri Tuomo Salovuori. Puutarhan taiteellinen johtaja oli edesmennyt Hannu Marttinen. Hänen käsialaansa ovat monet kiviasetelmat sekä ympäristötaide. Rakentaminen aloitettiin syksyllä 2005. Villiintyneen puutarhan keskeltä löytyi Vivamon perustajien aikoinaan istuttamia ruusupensaita ja kirsikkapuita. Puutarhan alkuperäistä ilmettä on pyritty säilyttämään ja puutarhasta voi löytää viittauksia Vivamon historiaan.

Vivamon Hiljaisuuden puutarhassa järjestetään myös puutarhanhoitoon liittyviä kursseja.

Alitalon omenaviinitila

Lohjansaaren Askolan kylässä on Alitalon omenaviinitila, joka tarjoaa omaleimaisia maaseutuelämyksiä kiireisimmällekin kulkijalle. Keväällä kukkivat huumaavan raikkaasti tuoksuvat 13 000 omenapuuta ja syksyllä kypsyvät ihanan maukkaat omenat. Ryhmäruokailumahdollisuus ja kokoustilat käytettävissä 60 hengelle.

Share This