Näe ja koe

Torstain kulttuurikävely- kierrokset 2018

Kesän 2018 Torstain kulttuurikävelykierrokset järjestetään 7.6. alkaen aina elokuun loppuun saakka. Esimmäinen kierroksista kuljetaan Lohjan keskustan alueella ja kesän aikana tutustutaan myös mm. Ojamon kartanoon, Sammatin keskustaan sekä luontokohteisiin kuten Porlaan ja Liessaareen. Kulttuurikävelykierrokset toteuttaa Lohjan oppaat yhteistyössä Lohjan Matkailupalvelukeskuksen kanssa. Kulttuurikävelykierrokset maksavat 5€/hlö. Kierroksen voi maksaa ennakkoon Lohjan Matkailupalvelukeskukseen tai paikan päällä käteisellä oppaalle. Kierroksille toivotaan ennakkoilmoittautumista Lohjan Matkailupalvelukeskukseen: 044 369 1309 tai tourist@lohja.fi.  Kierrosten alkamisaika on klo 17.00.

7.6. Lohjan Keskusta – Virve Haahti

Keskustan kävelykierroksella tutustutaan tarinoiden siivittämänä Lohjan ydinkeskustan keskeisiin historiallisiin rakennuksiin, henkilöihin ja muistomerkkeihin, nykyaikaa unohtamatta. Kierroksen aloitus- ja lopetuspaikkana on kirkkokenttä Pyhän Laurin kirkon edustalla. Kierroksen kesto on noin tunti ja matka n. 2km.

14.6. Ojamon kartano – Tarja Virtanen

Kierros Ojamon kartanolla kertoo kartanon rakennuttajan Everstiluutnantti Dmitri Swertschkoffin elämästä sekä Ojamon kartanon mailla sijaitsevan Suomen vanhimman rautakaivoksen vaiheista. Lähtö Vähä-Ojamonkadun parkkipaikalta. Kierroksen kesto on n. 1,5h

28.6.Sammatti – Timo Aunio

Sammatin kävelykierros alkaa Sammatin kirkon edestä. Kierroksella tutustutaan Elias Lönnrotin elämäntyöhön Sammatissa sekä kuullaan tarinoita historian ja nykyajan, tieteen, taiteen ja taikauskon kohtaamisesta Sammatissa. Noin kilometrin pituisen kävelyreitin varrella näemme mm. Sammatin ensimmäisen ”pankin”, kirjaston, entisen limonaditehtaan, kirkon, maamiesseurantalon, koulun ja entisen kunnantalon, joilla kaikilla on oma mielenkiintoinen tarinansa. Oppaana toimii Timo Aunio.

5.7. Virkkala – Gunilla Räikkönen

Kulttuurikierros Virkkalassa esittelee Virkkalan mielenkiintoista ja monipuolista historiaa sekä nykypäivää merkkihenkilöiden sekä tarinoiden kautta. Kierros sopii kaikille kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille. Lähtö Virkkalan ruotsinkieliseltä alakoululta. Kierroksen kesto on n. 1,5h.

12.7. Lohjan Pyhän Laurin kirkkomaa – Virve Haahti

Oletko koskaan ihmetellyt nimiä hautakivissä ja henkilöitä nimien takana?  Missä on kartanokukkula tai kirkkomaan kaunein muistokivi? Yleisön pyynnöstä Lohjan Pyhän Laurin kirkkomaa kierros palaa ohjelmistoon.  Kierroksen kesto n 1,5h. Lähtö Kirkkokentältä

19.7. Muistomerkit – Tarja Virtanen

Tiesitkö että Lohjan kaupungin alueella on yli 20 muistomerkkiä tai patsasta? Aina valtioneuvoksen muistomerkistä, kotiseututyön isän patsaalle. Kulttuurikävelyllä tutustutaan Lohjan keskustan muistomerkkeihin ja patsaisiin kävellen. Kierrosta varten kokoonnutaan Kirkkokentälle Johannes Virolaisen muistomerkin luokse.. Kierroksen kesto on n.1,5h

26.7. Ojamo Herrgård – Gunilla Räikkönen (på svenska)

Rundtur i Ojamo herrgård berättar om herrgårds byggare överstelöjtnant Dmitri Swertschkoff liv och historia om den äldsta järngruvan i Finland, som ligger på Ojamo herrgård. Avgång från lillojamogatan parkeringsplatsen. Rundturs varaktighet är 1,5h.

2.8. Ventelä – Torsti Salonen

Kierroksella tutustutaan Lohjan rautatieaseman seudun historiaan ja nykypäivään. Kävelyn aikana tutuiksi tulevat niin yhdelle Asemanpellon kadulle nimensä antanut Anna Slang kuin muutkin seudun historiaan liittyvät tärkeät henkilöt. Kierroksella kuullaan sekä rautatien ja aseman vaiheista että alueen teollisuudestakin, varsinkin aiemmin merkittävästä elintarvikkeiden valmistuksesta. Samalla tutustutaan matkan varrella nähtävien historiallisten rakennusten vaiheisiin. Kävelykierroksen pituus on n. 2,5km.

9.8. Keskusta – Timo Aunio

Keskustan kävelykierroksella tutustutaan tarinoiden siivittämänä Lohjan ydinkeskustan keskeisiin historiallisiin rakennuksiin, henkilöihin ja muistomerkkeihin, nykyaikaa unohtamatta. Kierroksen aloitus- ja lopetuspaikkana on kirkkokenttä Pyhän Laurin kirkon edustalla. Kierroksen kesto on noin tunti ja matka n. 2km.

16.8. Tytyri Kävely – Virve Haahti

Tytyri kävelyllä tutustutaan ainutlaatuisen Tytyri Elämyskaivoksen ympäristöön maan päällä sekä kierretään vanhan avolouhoksen ympäri. Kierroksella kuullaan tarinoita menneistä ja faktaa tästä päivästä. Varaa jalkaan hyvät kengät, sillä maasto on paikoittain epätasaista. Kierroksen pituus n 2,5 km, kesto n 1,5h. Lähtö Tytyri Elämyskaivoksen kaivostuvan edestä, Kuilukatu 2. Paluu samaan paikkaan. Oppaana Virve Haahti.

23.8. Porla – Torsti Salonen

Porlan kulttuurikävelyllä tutustutaan luonnoltaan ja historialtaan erikoiseen kalavnviljelys- ja lähdealueeseen sekä Aurlahden rantaan. Porlasta kävely jatkuu Lohjanjärven rantoja myötäillen taidemaalari Ellen Favorinin entisen asuinseudun kautta Lagusten kulttuurisuvun Vähä-Ojamolle. Kävely sivuaa myös Ojamon entistä kalkkikivilouhosta ja päättyy Haikarinniemeen. Kävelymatka yhteen suuntaan on noin 1,5 km. Oppaana toimii Torsti Salonen. Lähtö: Liessaarenkadun rannan puoleisesta päästä Kierroksen kesto on n.1,5h

30.8 Liessaari – Riitta Laine

Liessaaren kierroksella tutustutaan Liessaaren sekä Lohjan järven luontoon sekä kerrotaan tarinointa saaren historiasta. Lähtöpaikka Liessaaren sillan parkkipaikan puolleinen pääty. Kierroksen kesto noin 1,5 tuntia ja matkan pituus noin 2km.

Share This