Kirkot Lohjalla - VisitLohja

Näe ja koe

Kirkot Lohjalla

Lohjan Pyhän Laurin kirkko

Lohjan Pyhän Laurin kirkko

Pyhän Laurin kirkko on valmistunut 1400-1500-lukujen vaihteessa. Se on maamme keskiaikaisista harmaakivikirkoista kolmanneksi suurin. Pyhälle Laurille omistettu Lohjan kirkko on poikkeuksellisen rikkaan maalauskoristelunsa vuoksi Suomen keskiaikaisen kirkkoarkkitehtuurin huomattavampia muistomerkkejä. Kirkon sisäseinät lähes kokonaan peittävillä upeilla Al secco -tekniikalla tehdyillä seinämaalauksilla on ainutlaatuinen asema maamme viimeisimpänä keskiajan taideluomuksena ja ne ovat 1500-luvun alkupuolelta. Lohjan kirkon maalauksissa on kansanomainen kuvaustapa, koska kuvien ensisijaisena tarkoituksena on ollut lukutaidottoman kansan opettaminen. Kuvien aihevalikoima on myös sisällöltään teologisesti rikas. Tärkeimpänä ryhmänä ovat kuvasarjat, joissa Vanhan ja Uuden testamentin tapahtumat seuraavat toisiaan tietyn kaavan mukaisessa järjestyksessä.

Avoinna:
1.5.-30.9. klo 9-16, muulloin klo 12-15.
Opastettujen kierrosten varaukset soittamalla tai sähköpostilla.

Sammatin kirkko kesällä

Sammatin kirkko

Sammatin kirkko on vanhimpia Suomessa kokovuotisessa käytössä olevia puukirkkoja. Sen on vuosina 1754–55 rakennuttanut Mickel Jöransson. Sammatin seurakunnalle tämä kirkko on kolmas. Ensimmäiset tiedot Sammatista paikkakuntana ovat vuodelta 1406. Karjalohjan seurakunnan kappelina Sammatti on ollut 1500-luvun loppupuolelta lähtien itsenäistyen tämän vuosisadan puolivälissä v. 1951. Vaikka nykyinen kirkko näyttää pieneltä, sisälle mahtuu kuitenkin 350 ihmistä. Sammatin kirkon vaiheet liittyvät vahvasti viime vuosisadan kansallisen heräämisen aikaan sekä Elias Lönnrotin elämän-vaiheisiin. Eläkepäivinään Elias Lönnrot järjesti yli kymmenen vuoden aikana maallikkojen toimesta jumalanpalvelukset Sammatin kirkkoon, toimien itse säännöllisesti omalla vuorollaan saarnan lukijana. Myös suomalaisen virsikirjan uudistukseen Elias Lönnrot osallistui Sammatissa. Adolf von Beckerin maalaama alttaritaulu on Elias Lönnrotin lahjoittama.

Avoinna:
Toimii tiekirkkona kesä-elokuussa klo 11-15

Kaarteen kotimuseon tsasouna sisältä

Kaikkien Pyhien Tsasouna

Tsasouna-nimitys on peräisin venäjän sanasta tšas, joka merkitsee tuntia, hetkeä. Karjalassa oli joka kylässä pieni tsasouna, jossa yleensä pidettiin maallikoiden lukemia hetkipalveluksia, koska kirkonkylän papeilla ei ollut mahdollisuutta käydä usein sivukylillä toimittamassa varsinaisia jumalanpalveluksia. Lohjalla ortodokseja on pienen kylän verran ja nyt täälläkin on oma tsasouna. Lohjalta katsoen kirkonkylä on Helsingissä, jonka ortodoksinen seurakunta käsittää koko Uudenmaan maakunnan lähes 18 000 ortodoksia.

Tsasouna on rakennettu talkootyönä 1995-1996 Länsi-Uudenmaan ortodoksit ry:n toimesta. Tsasouna on arkkitehti Sakari Siitosen suunnittelema. Hän on tavoittanut karjalaisen rakennusperinteen keskeisiä ja kauneimpia piirteitä tähän piilukirveellä siloiteltuun hirsirakennukseen, jossa on pinta-alaa 73 neliötä ja jonka risti piirtää 12 metrin korkeuteen. Liekkikupoli on rukouksen ja tuohustulen vertauskuva. Sen lähes 400 kuparisuomua loistavat palahuovan kuvioita ja antavat eloisan, kestävän pinnan kupolirakenteelle.

Tsasounassa on esillä useita ikoneja sekä kirkkotekstiilejä. Tsasounan nimikkojuhla, Kaikkien pyhien sunnuntai on kirkkokalenterissa ensimmäinen helluntain jälkeinen, siten pääsiäisestä riippuva juhla. Se voi vaihdella toukokuun kahden viimeisen ja kesäkuun kahden ensimmäisen sunnuntain vaiheilla. Tässä juhlassa halutaan muistaa Jerusalemissa helluntaina syntyneen seurakunnan hengellisen perinnön kantajien ketjua, saattoa, joka on jatkunut meidän päiviimme saakka.

Lisätietoja Helsingin Ortodoksisen kirkon nähtävyyksistä Helsingin Ortodoksinen seurakunta, Lohjan seurakuntakeskus,

Karjalohjan kirkko

Karjalohjan kivikirkko on vuonna 1860 valmistunut lääninarkkitehti Jean Wiikin suunnittelema kivikirkko. Kirkko sijaitsee aivan Karjalohjan keskustassa ja toimii kesäisin tiekirkkona.

Kärkölän kirkko

Kärkölän puinen kyläkirkko kuuluu Pusulan seurakuntaan. Se valmistui vuonna 1842. Nykyään Kärkölän kirkko on hääparien suosima vihkikirkko.

Avoinna: Sopimuksen mukaan
Lisätietoja: Kirkkoherranvirasto Puh. (09) 226 6006
Suntio Puh. (09) 226 6443

Nummen kirkko

Nummen harmaakivikirkko on valmistunut vuonna 1822 ja edustaa uusklassista tyylisuuntaa. Sen piirustukset on laatinut A.N. Edelcranz Tukholman kuninkaallisessa intendenttitoimistossa vuonna 1807.

Avoinna:
Kesä-elokuu, ma-to klo 9-15., pe klo 9-13
Muina aikoina sopimuksen mukaan.

Lisätietoja:
Kirkkoherranvirasto
Puh. (019) 373 162, avoinna ti ja to klo 9-13
Seurakuntamestari
Puh. (019) 373 328

Pusulan kirkko

Pusulan puukirkon on suunnitellut Intendentintoimisto Carl Engel vuonna 1835.Se on uusgoottilaispiirteinen torniton, satulakattoinen pitkäkirkko, jossa on istumapaikkoja 750. Kirkko valmistui vuonna 1838, mutta sen seinät eivät kestäneet katon painoa, joten kattoa jouduttiin madaltamaan 8 metriä. Korjaustyöt tehtiin vuosina 1858-59.

Avoinna:
Kesäaikana päivittäin, hautausmaan henkilökunta opastaa.

Lisätietoja:
Kirkkoherranvirasto
Puh. (09) 226 6006
Suntio
Puh. (09) 226 6443

Pyhän Birgitan kappeli

Lohjanjärven selälle pistävään Hiljaiseen niemeen on valmistunut keskiaikaisen harmaakivikirkon tapaan rakennettu kivikappeli. Kappeli vihittiin käyttöön helatorstaina 29.5.2003. Kappeli otettiin käyttöön retriittikirkkojen tapaan vielä keskeneräisenä. Ovet, ikkunat, kappeliin tuleva taide sekä ympäristö valmistuvat vähitellen. Kappeli-idean isänä on ollut Lohjan kirkkoherra Kaiku Mäenpää. Kappeli on rakennettu kuparikattoa lukuunottamatta talkoovoimin. Rakennustyö aloitettiin kesällä 1995. Työhön on vuosien kuluessa osallistunut yli sata talkoolaista. Kappeli vihittiin käyttöön vuonna 2003. Rakennusmateriaalina käytettyjä kiviä saatiin lahjoituksena autokuorimittain ja ne ovat lohjalaista graniittikalliota Kirkniemestä. Aluksi tarvittavien kivien määrä ei ollut tiedossa, mutta niitä tuotiin sattumoisin juuri oikea määrä.

Vihkimistilanteessa Kaiku Mäenpää nimesi kappelin Pyhän Birgitan kappeliksi. ”Vivamo on ollut alusta saakka hengellisten äitien ja sielunhoitajien vaikutusaluetta. Lisäksi tänä vuonna vietetään Pyhän Birgitan juhlavuotta. Kappelia on rakennettu myös ekumenisessa hengessä ja yhteistyössä”, Mäenpää kertoi. Birgitta on 1300-luvulla Ruotsi-Suomessa elänyt teologi, visionääri ja suuri äitihahmo. Kappeli on mielenkiintoinen nähtävyys retkiryhmille. Siellä voidaan pitää hartaus- tai pienimuotoinen ehtoollishetki
Kappeli palvelee ennen muuta hiljentymispaikkana ja pienien häiden tai kasteiden pitopaikkana.

Varaukset soittamalla tai sähköpostilla.

Virkkalan kirkko

Virkkalan kirkko on valmistunut vuonna 1953. Kirkon peruskorjaus valmistui vuonna 2010. Kirkkosalissa on noin 170 istumapaikkaa.

Share This