Luontopolut - VisitLohja

Näe ja koe

Luontopolut

Lohjanjärven jättikuhat ovat jo suorastaan legendaarisia. Ihmiset kertovat suurista sienisaaliista ja värikkäistä marjaretkistä. Erämaan tunnelmaan pääset 25 metriä moottoritien yläpuolella lammen rannalla, jossa hiljaisuus on ystävänäsi ja tulen räiske nuotiossa rauhoittaa mielen. Pähkinäpensaiden ja omenapuiden kukinta Lohjansaaressa huumaa keväällä lähes yhtä valloittavasti kuin sinivuokkojen kauniit mättäät Liessaaren poluilla. Kesäillan hämärtyessä kanootti halkoo äänettömänä järven pintaa. Hei, älä unohda polkupyörääsi rannalle, voit tarvita sitä joskus vielä muuallakin!

Ikkalan luontopolku maisema

Ikkalan luontopolku

Ikkalan Kotojärven luontopolun on rakentanut Ikkalan kyläyhdistys talkootyönä 2019-2020. Rakentamiseen on saatu tukea Live 3 -hankkeesta. Luontopolun pituus on noin 2,7 kilometriä. Kotojärvi on Karjaanjoen päävesistöön kuuluva järvi. Järven pinta-ala on noin 10 hehtaaria. Syvimmät paikat ovat kallioiden juuressa, jossa veden syvyys on paikoitellen noin 5 metriä.

Ikkalan Luontopolun pohjois- ja itäpäässä on runsaasti pähkinäpensaita ja luontopolulla voikin tavata pähkinähakin, joka pesii pähkinälehtojen läheisyydessä. Ikkalan luontopolulla voi tavata myös helmipöllön sekä laulujoutsenia, joille Kotojärvi on levehdypaikka.

Pituus: 2,7 km
Lähtöpiste: Kotojärventie ja parkkipaikka on uimarannan parkkipaikka.

Ihmisiä Karnaistenkorven luontopolulla

Karnaistenkorven luontopolku

Karnaistenkorpi on Lohjan laajin (n. 200 ha) yhtenäinen ulkoilualue, jossa on korkeita kalliojyrkänteitä, laaksopainanteita niiden välissä, pieniä suolaikkuja, hiljalleen liriseviä metsäpuroja ja kaksi kaunista metsälampea. Korvessa voit nauttia luonnon hiljaisuudesta ja eräretkeilyn tunnelmasta. Rasteilla kerrotaan Karnaistenkorven kasvillisuudesta, eläimistä, elinympäristöistä sekä luonnonilmiöistä. Erikoisuutena mainittakoon, että Karnaistenkorven luontopolku kulkee Helsinki-Turku moottoritien päällä.

Pituus: 3,3 – 7,7 km
Palvelut: Laavut Sorvalammen ja Ahvenalammen rannoilla, nuotiopaikkoja, puusee, info -ja rastitauluja, luontopolun opasvihkonen (vain nettiversio), Tarinapolun opaslehtinen

Lähtöpiste: Suoniementaival 28, 08350 Lohja tai Jantoniementie 139, 08350 Lohja

Karnaistenkorven kartta (pdf.)

Karnaisten tarinapolun esite (pdf.)

Lisätietoa Lohjan Kaupungin ympäristöyksikön sivuilta

Lisätietoja ja tarinoita Karnaistenkorven luontopolusta Retkipaikan nettisivuilta: http://retkipaikka.fi/vapaa/karnaistenkorven-luontopolut-lohjan-suurimmalla-ulkoilualueella/

Koivun norkkoja

Karkalin luonnonpuisto ja Torholan luola

Karkalin luonnonpuisto on yksi Etelä-Suomen hienoimmista lehtoalueista. Sen maisemassa on oma leimansa niin keväällä, kesällä kuin syksylläkin. Keväinen vuokkoloisto on vertaansa vailla ja syksyinen ruska hohtaa mitä moninaisimmissa väreissä. Luonnonpuistossa ei saa poistua merkityltä reitiltä, tehdä tulta eikä poimia sieniä tai marjoja.

Torholan luola on Suomen suurimpia jääkauden sulamisvesien synnyttämiä luonnonluola muodostumia. Luola on lähes 30 metriä pitkä ja siellä on erilaisia isompia ja pienempiä onkaloita. Ole varovainen, jos aiot mennä luolaan sisään. Karkalintien parkkipaikalta on merkitty noin kilometrin mittainen luontopolkulenkki, joka johdattelee luolalta hienoon rannan tervaleppälehtoon.

Polun varrella voi tutustua molempiin Suomessa kasvaviin harvinaisiin jalavalajeihin, kynä – ja vuorijalavaan sekä upeisiin suorarunkoisiin niinipuihin eli metsälehmuksiin, joista tehtiin aikoinaan purjelaivan köysiä.

Pituus: 0,5 – 6 km
Palvelut: Infotaulu, pysäköintialueen
yhteydessä, puusee, retkipöydät ja jätehuolto

Lähtöpiste: Karkalin luonnonpuiston pysäköintialue (Karkalintie 1035, 08800 Karjalohja), Torholan luolan pysäköintipaikka (Karkalintie 759, 08100 Lohja)

Lisätietoja:

www.luontoon.fi/karkali

Karkalin luonnonpuisto Lohjan Kaupungin ympäristöyksikön sivuilla

Torholan luola Lohjan Kaupungin ympäristöyksikön sivuilla

Retkipaikan nettisivuilta

Lahokallion luontopolku

Lahokallion luontopolku

Luonnonkauneutensa ja hyvän polkuverkostonsa ansiosta Lahokalliosta on tullut suosittu virkistyskohde. Lähinnä rantaa pitkospuut halkaisevat upean tervaleppälehdon, kalliolaikuilla on valoisia mäntymetsiä. Lahokallion jyrkät, maisemallisesti edustavat kalliorannat Lohjanjärveen työntyvällä niemellä ovat ainutlaatuisia. Kallion laelta on upeat
näkymät Lohjanjärven Isoselälle.

Pituus: 1,5 km
Palvelut: Infotaulu, luontopolun opasvihkonen, pitkospuut

Lähtöpiste (Auton voi jättää Lahokallion liikekeskuksen tai koulun pysäköintipaikoille.):

Liessaaren luontopolun näkymä järvelle

Liessaaren luontopolku

Liessaaren perinteinen luontopolku on yhdistetty uuteen, ulkoilijoiden hyvinvointia tukevaan terveysluontopolkuun. Reitin varrelta löytyykin nyt kahdenlaisia rasteja: terveysluontopolun toiminnalliset rastit opastavat ulkoilijoita hyödyntämään luonnon voimavaroja oman terveyden edistämiseen, kun taas vanhan luontopolun rastit tarjoavat tietoa saaren rehevästä luonnosta. Luontopolun varrella voi tutustua rehevään pähkinäpensaslehtoon ja sen lajistoon tai ihailla vanhalta louhokselta avautuvia näköaloja Lohjanjärven Isoselälle- Reitin lounaiskulmasta lähtee polku Liessaaren laavulle. Lehtometsässä viihtyvät kookkaat saniaiset ja sinipunakukkaiset imikät sekä kultarinta ja mustapääkerttu, männikössä metsäkirvinen ja leppälintu. Saaren laavulla voi levähtää eväitä nauttimaan.

Pituus: 2 km
Palvelut: Laavu, nuotiopaikka, rantautumispaikka veneelle, infotaulu, luontopolun opasvihkonen

Lisätietoa:

Lohjan Kaupungin ympäristöyksikön sivuilta
Retkipaikan nettisivuilta

Lähtöpiste: (Auton voi jättää Haikarinniemen kärjen parkkipaikalle, josta pääsee kävellen siltaa pitkin uimarannalle ja luontopolulle.)

Paavolan tammi kesällä

Paavolan luontopolku ja Paavolan tammi

Paavolan tammikkoon voi tutustua 15 rastisen luontopolun avulla. Polku kulkee upeassa lehtimetsässä, jossa kasvaa runsaasti tammea, metsälehmusta ja pähkinäpensaita. Polun varrella kohtaat myös Suomen kauneimmaksi kehutun ja kuuluisaksi tulleen Paavolan tammen jyhkeine sammalpeitteisine oksineen tiheän istutuskuusikon keskellä sekä Lohjan suurimman puun, sen tyven ympärysmitta on n. 668cm ja korkeus 12m. Puu on rauhoitettu luonnonsuojelulain nojalla luonnonmuistomerkiksi.

Pituus: 1 km
Palvelut: Infotaulu, luontopolun opasvihkonen (vain nettiversio), penkki näköalapaikalla

Lisätietoa:

Lohjan saariston sivuilta
Lisätietoja ja tarinoita Paavolan luontopolusta löydät myös Retkipaikan nettisivuilta

Lähtöpiste (Lohjansaaren koulun pihalla on pysäköintipaikka.):

Vehreä järvimaisema

Porla

Porla on luontokohde aivan Lohjan keskustan tuntumassa. Porlan alue on kulttuurihistoriallisesti ja maisemallisesti merkittävä. Hugo Laguksen perustaman kalanviljelylaitoksen 90-vuotiseen toimintaan sisältyy merkittävä osuus Suomen kalanviljelyn ja vesistötutkimuksen historiaa ja kehitystä.

Porlan lehtoalue on kooltaan n. 1,1 ha ja se kuuluu valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan. Porlan lehto on viimeisiä jäänteitä Ojamon lähteiköistä, joiden kasvillisuus oli ainutkertaista. Lehtoalue on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi suojelukohteeksi.

Paloniemen luontopolku

Paloniemen luontopolulla voi tutustua vanhan maatalouden muovaamaan perinnemaisemaan ja alueen kulttuurihistoriaan. Entisen Paloniemen kartanon mailla näkyy vielä karjan laidunnuksen vaikutuksia niittyineen, hakamaineen ja ketoineen, joita ollaan entisöimässä.

Paloniemessä voi nähdä monia nykyään harvinaisia kasvilajeja, kuten ketokaunokkia, kalliotuhkapensasta, jänönapilaa, keltamataraa ja ketokäenminttua. Tyypillistä kallioketolajistoa edustavat puolestaan mäkitervakko, mäkilemmikki, ahomansikka ja haisukurjenpolvi sekä iso- ja keltamaksaruoho, joita voit nähdä tämänkin luontopolun varrella. Paloniemen alueella on Lohjan seudulle ainutlaatuisen paljon myös Suomeen ihmisen mukana idästä levinneitä kasveja, niin sanottuja venäläistulokkaita, kuten harsulemmikki, valkoailakki ja idänkattara. Vaikka nämä lajit eivät olekaan alun perin tältä seudulta kotoisin, ne ovat vuosien saatossa sopeutuneet uudelle kasvupaikalleen mainiosti ja ottaneet paikkansa osana Paloniemen rikasta kasvilajistoa.

Pituus: n. 1 km
Palvelut: Info- ja rastitauluja, luontopolun opaslehtinen (vain nettiversio)

Lähtöpiste: Paloniementie 68, 08450 Lohja. Paloniemen pysäköintipaikka.

Paloniemen luontopolun kartta: https://lohja.emmi.fi/l/prh9vz-_dFpH    (pdf.)

Pähkinäniemen luontopolku

Nimensä Pähkinäniemi on saanut eri puolella niemeä kasvavista pähkinäpensaista. Puumaiset pähkinäpensaat antavat koko niemelle oman vehmaan leimansa. Pähkinäniemi on tunnettu myös ainutlaatuisen kasvi- ja sienilajistonsa vuoksi. Pähkinäniemi on tunnettu myös ainutlaatuisen kasvi- ja sienilajistonsa vuoksi. Maaperän kalkkipitoisuus on luonut hyviä kasvupaikkoja monille uhanalaisille lajeille. Niemen kärjen uimarannalla voi käydä virkistäytymässä Lohjanjärvessä.

Pituus: 1,2 km
Palvelut: Infotaulu, luontopolun opasvihkonen, uimaranta, esiintymislava

Lisätietoa:

Lohjan Kaupungin ympäristöyksikön sivuilta
Retkipaikan nettisivuilta

Lähtöpiste (Pähkinäniemenpuistotien pää, jossa pysäköintipaikka.):

Talvian hiidenkirnut

Talvian hiidenkirnut ovat syntyneet jääkauden päätyttyä n.10 000 vuotta sitten. Entisajan ihmiset arvelivat onkaloita hiiden aikaansaannoksiksi, siitä nimi hiidenkirnu. Talvian hiidenkirnut sijaitsevat yksityismailla, jossa saa liikkua jokamiehenoikeudella. Oksien katkominen ja puun tai sammalen kerääminen sekä tulenteko on kiellettyä.

Koko: Iso kirnu on n. 3m leveä ja n. 5m syvä Pieni kirnu on vajaa 0,5m leveä ja vain muutamia kymmeniä senttejä syvä. Ison kirnun yläpuolella kaksi aivan pientä hiidenkirnun alkua, jotka ovat vain n. 10-15cm syviä.

Sijainti (Hiidenkirnuntien pysäköintipaikalta n. 400m, polku merkattu keltaisin merkein):

Share This