Puutarhat - VisitLohja

Näe ja koe

Puutarhat

Arboretum Magnolian kukkiva kukkanen

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia on lohjalainen puulajipuisto, jossa on puita, pensaita ja perennoja eri puolilta maailmaa. Yhteensä puuvartisia kasveja on alueella yli tuhat. Arboretum Magnolian puut ovat kotoisin pääasiassa Kiinasta, Koreasta ja Japanista. Noin kolmasosa puista on Pohjois-Amerikasta ja noin kymmenesosa Euroopasta ja muualta maailmasta. Arboretum Magnoliaa hoidetaan puistona, jossa on puiden ja pensaiden lisäksi runsaasti monivuotisia kukkia sekä sipulikasveja. Magnoliassa on suuri määrä mm. japanilaisia ja kiinalaisia puita, joita ei kasva muualla Suomessa.

Arboretum Magnolian perustajat ovat Suvi Pohjola-Stenroos ja Esa Stenroos. Omistajat ovat rakentaneet puistoa jo 17 vuoden ajan ja ryhmillä ja yksittäisillä vierailijoilla on mahdollisuus päästä nauttimaan tästä ainutlaatuisesta puistoalueesta. Puisto oli yleisölle avoinna ensimmäistä kertaa kesän 2015 Avoimet puutarhat -tapahtuma päivänä ja silloin Magnoliassa vieraili n. 350 kävijää päivän aikana. Valtakunnallisen tapahtuman järjestivät Puutarhaliitto ja Kotipuutarha –lehti.

Puisto on kolmen hehtaarin kokoinen alue aivan Lohjanjärven rannalla. Lohjan Matkailu näkee tämän kohteen hyvänä vetonaulana arboretum- ja puutarhaharrastajille sekä ryhmille, jotka haluavat nauttia kauniista puulajipuistosta. Magnolian kasvit on valtaosin merkitty QR-koodein, joten tämä helpottaa asiakkaille vielä syvemmän lisätiedon löytymistä, kuin mitä opastetulla kierroksella ehditään kertomaan. Opastuskielet ovat suomi ja englanti.  Vierailijat voivat myös ladata puutarhalla Glopas-ääniopastussovelluksen käyttöön vierailun ajaksi.

Ryhmät voivat myös varata henkilökohtaisen oppaan kierrokselle.  Opastettu kierros kestää noin tunnin ja lisäksi ryhmälle jää aikaa omatoimisesti tutustua puiston kasvistoon. Ryhmävaraukset tehdään Lohjan Matkailupalvelukeskukseen soittamalla tai sähköpostilla. Arboretum Magnolian sivuilla on nyt myös verkkokauppa, josta ryhmät ja yksittäiset vierailijat voivat varata kierroksia sekä kahvitarjoilun etukäteen. Arboretum Magnolia on avoinna kesällä 2021  toukokuun 4. päivästä lokakuun puoleen väliin, mutta puutarha pidättää itselleen oikeuden koronavirustilanteen vaatimiin muutoksiin.

Fb- sivut: https://www.facebook.com/arboretummagnolia

Alitalon Omenaviinitila

Alitalon Omenaviinitila / Ciderberg

Lohjansaaren Askolan kylässä on Alitalon omenaviinitila, joka tarjoaa omaleimaisia maaseutuelämyksiä kiireisimmällekin kulkijalle. Keväällä kukkivat huumaavan raikkaasti tuoksuvat 13 000 omenapuuta ja syksyllä kypsyvät ihanan maukkaat omenat. Ryhmäruokailumahdollisuus ja kokoustilat käytettävissä 60 hengelle.

Kesäisin avoinna päivittäin.

Muina aikoina viinimyymälä on avoinna sopimuksen mukaan

Vihreä viinirypäleterttu

Fruticetum hedelmälajipuutarha

FRUTICETUM-hedelmälajipuutarha on rakennettu kasvitieteellisiä kriteerejä noudattaen näytepuutarhaksi, johon kerätään kaikki Suomessa menestyvät monivuotiset, puuvartiset hedelmä- ja marjakasvilajit.

Puutarhan kantavana ajatuksena on, että kaikki hedelmä- ja marjakasveista kiinnostuneet voivat tulla katsomaan ja myös maistelemaan hedelmiä ja samalla tutustua kasveihin, joita voidaan kasvattaa ainakin eteläisimmässä Suomessa. Puutarhassa ihmiset voivat nähdä puut ja pensaat täysikasvuisina ja satoa tuottavina.

Puutarhan ensimmäiset istutukset tehtiin keväällä 2008. Tähän mennessä puutarhaan on istutettu noin 250 omenalajiketta, joiden joukossa omana ryhmänään ovat vanhat lohjalaiset paikallislajikkeet, vanhat perinne- tai maatiaislajikkeet, uudemmat viljelylajikkeet, hedelmäruven kestävät lajikkeet. Päärynöitä on istutettu 45, luumuja 60, makea- ja hapankirsikoita noin 40 lajiketta. ja koristeomenoita yli 20 lajiketta.

Puutarhaan on istutettu myös edustavat kokoelmat herukoita ja karviaisia sekä pensasmustikoita, japaninruusukvitteniä, tyrniä, makeapihlajia, marjatuomipihlajaa eli saskatoonia, marjasinikuusamia, viiniköynnöksiä jne. Aivan uusiakin tulokkaita kokeillaan, esimerkiksi aprikoosia.

Kaikki lajit on istutettu omiksi ryhmikseen ja lajikkeet varustettu nimikylteillä.

Puutarhan keskelle on rakennettu pieni vesiallas ja sen viereen katettu pergola, jossa voidaan nauttia virvokkeita ja katsella Lohjanjärvelle avautuvaa näkymää.

Liikuntarajoitteisilla on hyvät kulkuyhteydet Fruticetumilla, wc:eessä käydessä tarvitsee mahdollisesti tukea pienen kynnyksen takia.

Ryhmävierailujen varaukset:
Meeri Saario, +358 40 5890043, saario.meeri(at)gmail.com.

Kukkiva omenapuu ja huvimaja

Elegans

Tervetuloa tutustumaan Antiikki- ja viherhuone Elegansiin. Tunnelmallinen myymälätila ja puistopuutarha sijaitsevat luonnonkauniissa Lohjansaaressa Lohjalla Lohjanjärven rannalla.

Hiljaisuuden puutarha

Hiljaisuuden puutarha

Vivamon Hiljaisuuden puutarha on rakennettu hiljentymiseen ja retriittikäyttöön. Puutarha vihittiin käyttöön elokuussa 2007. Tämä Pohjoismaiden ensimmäinen Hiljaisuuden puutarha on saanut innoituksensa Englannista alkaneesta Quiet Garden -liikkeestä. Maailman ensimmäinen Hiljainen puutarha perustet¬tiin Englantiin 1992 ja niitä maailmanlaajuisesti yhdist¬ävä Quiet Garden Movement vuonna 1994. Ajatuksena hiljaisuuden puutarhoissa on retriitinomainen hengellisyyden ja puutarhanhoidon yhdistäminen, puutarhasielunhoito.

Vivamon Hiljaisuuden puutarhan on suunnitellut puistopuutarhuri Tuomo Salovuori. Puutarhan taiteellinen johtaja oli edesmennyt Hannu Marttinen. Hänen käsialaansa ovat monet kiviasetelmat sekä ympäristötaide. Rakentaminen aloitettiin syksyllä 2005. Villiintyneen puutarhan keskeltä löytyi Vivamon perustajien aikoinaan istuttamia ruusupensaita ja kirsikkapuita. Puutarhan alkuperäistä ilmettä on pyritty säilyttämään ja puutarhasta voi löytää viittauksia Vivamon historiaan.

Vivamon Hiljaisuuden puutarhassa järjestetään myös puutarhanhoitoon liittyviä kursseja.

Paavolan tammi kesällä

Paavolan luontopolku ja Paavolan tammi

Paavolan tammikkoon voi tutustua 15 rastisen luontopolun avulla. Polku kulkee upeassa lehtimetsässä, jossa kasvaa runsaasti tammea, metsälehmusta ja pähkinäpensaita. Polun varrella kohtaat myös Suomen kauneimmaksi kehutun ja kuuluisaksi tulleen Paavolan tammen jyhkeine sammalpeitteisine oksineen tiheän istutuskuusikon keskellä sekä Lohjan suurimman puun, sen tyven ympärysmitta on n. 668cm ja korkeus 12m. Puu on rauhoitettu luonnonsuojelulain nojalla luonnonmuistomerkiksi.

Pituus: 1 km
Palvelut: Infotaulu, luontopolun opasvihkonen (vain nettiversio), penkki näköalapaikalla

Lisätietoa:

Lohjan saariston sivuilta
Lisätietoja ja tarinoita Paavolan luontopolusta löydät myös Retkipaikan nettisivuilta

Lähtöpiste (Lohjansaaren koulun pihalla on pysäköintipaikka.):

Share This