Museer - VisitLohja

Sevärdheter

Museer

Lojo har en intressant historia som gruvstad i skuggan av äppelträd och Lojo sjös hägn. Du kan bekanta dig med gruvdriften på museet i Tytyri gruva, som är verksam än idag. Du hör också vingslag av traktens övriga historia bland annat på Lojo museum och i Elias Lönnrots fotspår i Sammatti. Eller låt fantasin flyga iväg och åk på en tidsresa till gårdarna i Lojo!

Den medeltida stenkyrkan i Lojo är helgad åt Sankt Lars och dess väggmålningar är enastående fina. Andra konstupplevelser kan du få på traktens gallerier och växlande utställningar.

Lohilammen museo

Johannes Lohilampi museum

Johannes Lohilampi museum i Sammatti är ett gammalt rusthåll från 1700-talet. Museet har allmogeföremål som jordbrukaren Johannes Lohilampi har samlat, största delen från västra Nyland. Utställningen omfattar även några föremål som har tillhört Elias Lönnrot samt ett kyrkrum och ett rum med en ambulerande skola.

Öppet:
i juni fr.o.m. 10.6 lö-sö 12-16,
stängt under midsommarhelgen
i juli on-sö 12-16.

Inträdesavgifter: Vuxna: 6 €, barn 0 €
Betalningssätt: Kontant

Kaarteen sotamuseo

Kaarre Krigsmuseum

Välkommen till Kaarre privata krigsmuseum. Det privata krigsmuseet är en hedersbetygelse till veteranerna som stred för vår självständighet. En kantin, “korsu”, en löpgrav, ett bombskyddsrum och andra ljud- och ljuseffekter intensifierar den upplevelserika stämningen. Gruppbesök enligt överenskommelse. Besök på en utställning i TeijaArt Mosaiikkigalleria.

Bokningar: Lojo Turistservicecentrum +358 44 369 1309 eller tourist@lohja.fi

Kovelan traktorimuseo

Kovela museum

Kovela museum för traktorer och lantbruksmaskiner / Gårds- och hantverksmuseet

Kovelamuseerna är ett besöksmål för hela familjen och berättar om de förändringar i lantbruksarbetet som skett under årtiondenas
gång när man har utvecklat maskiner för att underlätta arbetet. Den som inte känner till det gamla, förstår inte heller det nya.

Öppet: Museet för traktorer och lantbruksmaskiner: varje dag 10-18
Gårds- och hantverksmuseet: För grupper på beställning

Lammi hemman

Lammi hemman är Elias Lönnrots (1802–1884) ålderdoms hem. Här kan man se föremål från Elias Lönnrots tid och sådant som tillhört honom. Rundturen livas upp med sakkunnig guidning. Gården ligger i ödemark än idag. Både i huset och i dess omgivning kan man lätt förnimma stämningar från Lönnrots tid.

Öppet:
På sommaren lö-sö 12-17.
I juni-september för grupper.

Inträdesavgifter: vuxna 3 €, pensionärer och barn 2 €.
Betalningssätt: kontant, för grupper bankgiro

Lohjan museo

Lojo museum

Lojo museum, grundat 1911, har sitt säte i närheten av den medeltida kyrkan, i ett område som hör till det kulturhistoriskt värdefulla Iso-Pappila. Den parkliknande gårdens byggnader inrymmer museets basutställningar, som berättar om olika samhällsklassers liv och leverne i Lojoregionen.
Därutöver inhyser lokalerna i museets fähus växlande utställningar.

Öppet:
ti,to-fr 11-16, on 11-18, lö-sö 12-16
Ändringar i programmet är möjliga.

Paikkarin torppa kesällä

Paikkari torp

Paikkari torp var födelse- och barndomshemmet för Elias Lönnrot (1802–1884), som sammanställde Finlands nationalepos Kalevala. Lönnrots skräddarfar lät bygga torpet omkring 1800 på Haarjärvi bys samfällda marker. På torpet kan man bland annat se Elias Lönnrots vagga och hans svartbetsade kantele samt föremål som han använde och själv hade tillverkat.

Öppet:
På sommaren  on-sö 11-17
Gruppbokningar: I maj-september

Tytyrin Elämyskaivos

Tytyri Upplevelsegruva

Tytyri Upplevelsegruva är ett unikt och mångsidigt besöksmål på nivå 110 under jord, som kombinerar Nordkalks gruvindustri, Kones långt drivna tekniska utveckling och turistmålets upplevelser. Besökare har en unik chans att få uppleva den underjordiska världen tack vare Lojo stad. Omgiven av mörkret, fukten och de underjordiska ljuden befinner du dig ändå på säkert avstånd från den aktiva gruvdriften. Nu får Upplevelsegruvan även tillgång till Finlands snabbaste hiss. Välkommen djupt ner i jorden.

Share This