Sevärdheter

Trädgårdar

FRUTICETUM – Fruktträdgård

FRUTICETUM fruktträdgård är belägen på Lojoön, i västra Nylands bördiga landsbygd.
FRUTICETUM är en utställningsträdgård, där man har samlat alla mångåriga frukt- och bärväxter, som förekommer i Finland. De första växterna planterades år 2008, och idag producerar trädgår-den redan frukt och bär.

Syftet med trädgården är att visa för alla, som är intresserade av frukt- och bärplantor, hur väx-terna ser ut när de har vuxit ut till full storlek och producerar frukt. Vi hoppas kunna öka männis-kors intresse för att själva odla sådana trädgårdsväxter som klarar sig i Finland.

Hittills har vi planterat nästan 300 olika äppelarter. I egna grupper finner du de gamla lokala ar-terna, som odlats i Lojo, traditionella arter, lantsorter, nyare äppelsorter och även sådana som är resistenta mot äppelskorv. Vi har 45 olika sorters päron, 60 olika sorters plommon, söta och sura körsbär av 40 olika slag och 20 arter av prydnadsäppel.

Vi har också en representativ samling av vinbär och kursbär, samt buskblåbär, liten rosenkvitten, havtorn, söt rönn, saskatoon, blåbärstry, vinrankor osv. Vi testar frukter och bär, som är nya för vår region, såsom aprikos, fläder ja mullbär.

Alla arter är planterade i egna grupper och försedda med namnskyltar.

Totalt kan du beundra nästan 2000 träd och buskar, som alla kan växa i vårt nordiska klimat.
Vi arrangerar utställningar och provsmakningar och vi presenterar vår trädgård för alla intresse-rade.

Gruppstorlek minst tio personer.

Vi har också ett litet café i trädgården.

Öppet:
05-09/17, enligt anmälningar
Guidningar 10 €, på egen försorg 5 €/vuxen,
barn under 15 år anm.
Gruppbokningar: Ringer

Äppelvingården Alitalo

I Askola by på Storön ligger äppelvingården Alitalo, som bjuder förbipasserande på personliga landsbygdsupplevelser. På våren blommar gårdens 13 000 äppelträd och avger en berusande fräsch doft och på hösten mognar härligt saftiga äpplen. Du kan avnjuta produkter från gården såväl i baren som i beställningsrestaurangen med välsmakande hemlagad mat. Besöket får färg av gårdens temarundvandringar och husdjuren på gårdsplanen. Du kan köpa med dig hem av Alitalos viner och cider.

Öppen: sommartid dagligen, året om enligt överenskommelse.

Villa Elegans

Den stämningsfulla villan i Terijoki-stil välkomnar besökare. Villan har en intressant historia. Den vackra trädgården har röjts och återställts i urpsrungligt skick. Landskapet vid Lojo sjö andas frid och ro. Besök även vår antikaffär och blomsterbod. Välkommen till Villa Elegans!

Arboretum Magnolia

Arboretum Magnolia är en park med olika trädarter på 3 ha och ligger på stranden vid Lojo sjö. Träden kommer bl.a. Fjärran Östern och Nordamerika, och det finns även några sällsynta arter.  Områdena består bl.a. av en japansk trädgård och en perennträdgård, magnolia-, vår-,  rhodo- och höstigar samt som nya satsningar fjärils- och stubbträdgårdar.  Karta/kartapplikation och QR-koder för närmare info. Öppen 13.05 – 14.10.2017.

Bokningsuppgifter från Lojo turistservicecentrum och via vår webbplats.

Share This